Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościZaawansowany

Łatwiejsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale również smaczniejsza. Z dodatkiem młodej kapusty- więc nie trzeba się zastanawiać nad odmianą kapusty i jej twardością. Aromatyczna ze względu na dodatek papryki. Gdy raz spróbujesz, możliwe że już stracisz ochotę na tradycyjne gołąbki 🙂

Porcje 10 Porcji
Razem2 h

Składniki na gołąbki
 1 mała główka młodej kapusty
 ½ kg mięsa mielonego z udźca indyka
 1 duża cebula
 ½ czerwonej papryki
 150 g białego ryżu
 2 jajka
 ½ łyżeczki soli
 3 szczypty majeranku
 1 szczypta tymianku
 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 1 szczypta pieprzu czarnego
 mąka do obtoczenia
 olej do obsmażenia
Sos
 2 szklanki rosołu
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 szczypta ostrej papryki
 2 łyżeczki cukru
 1 pęczek świeżego koperku
 Opcjonalnie sól do smaku (ja nie musiałam dodawać, zależy od bulionu)

1

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Paprykę pokrój również w drobną kostkę.

2

Podsmaż cebulę z papryką na odrobinie oleju około 5 minut.

3

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

4

W misce umieść mięso, kapustę, cebulę, paprykę, surowy ryż, jajka oraz przyprawy i wymieszaj.

5

Do głębokiego talerza lub miski nasyp kilka łyżek mąki. Odrywaj po kawałku masy na gołąbki i formuj z nich owalne gołąbki. Obtocz w mące i wlóż na patelnię z rozgrzanym olejem.

6

Obsmaż każdego gołąbka z 4 stron.
Przełóż na talerz.

7

Przygotuj sos. Podgrzej rosół, dodaj koncentrat i przyprawy. Rozmieszaj, zagotuj. Na koniec dosyp posiekany koperek.

8

W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki i zalej sosem. Przykryj.

9

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, na następne 20-30 minut możesz obniżyć temperaturę do 150 stopni.

10

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

Składniki na gołąbki
 1 mała główka młodej kapusty
 ½ kg mięsa mielonego z udźca indyka
 1 duża cebula
 ½ czerwonej papryki
 150 g białego ryżu
 2 jajka
 ½ łyżeczki soli
 3 szczypty majeranku
 1 szczypta tymianku
 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 1 szczypta pieprzu czarnego
 mąka do obtoczenia
 olej do obsmażenia
Sos
 2 szklanki rosołu
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 szczypta ostrej papryki
 2 łyżeczki cukru
 1 pęczek świeżego koperku
 Opcjonalnie sól do smaku (ja nie musiałam dodawać, zależy od bulionu)

Przygotowanie

1

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Paprykę pokrój również w drobną kostkę.

2

Podsmaż cebulę z papryką na odrobinie oleju około 5 minut.

3

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

4

W misce umieść mięso, kapustę, cebulę, paprykę, surowy ryż, jajka oraz przyprawy i wymieszaj.

5

Do głębokiego talerza lub miski nasyp kilka łyżek mąki. Odrywaj po kawałku masy na gołąbki i formuj z nich owalne gołąbki. Obtocz w mące i wlóż na patelnię z rozgrzanym olejem.

6

Obsmaż każdego gołąbka z 4 stron.
Przełóż na talerz.

7

Przygotuj sos. Podgrzej rosół, dodaj koncentrat i przyprawy. Rozmieszaj, zagotuj. Na koniec dosyp posiekany koperek.

8

W naczyniu żaroodpornym ułóż obsmażone gołąbki i zalej sosem. Przykryj.

9

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, na następne 20-30 minut możesz obniżyć temperaturę do 150 stopni.

10

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą
(Odwiedzono 265 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. mama Ninki 30 maja 2021 at 12:39

    Naprawdę smaczne i możliwe do wykonania nawet dla takiego kulinarnego beztalencia jak ja 😀

    Odpowiedz
  2. Patrycja 5 czerwca 2021 at 12:37

    Syn zachwycony, dziękujemy!

    Odpowiedz
  3. gocha 4 września 2021 at 13:02

    bardzo smaczne!!!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *