Naleśniki z serem

AutorMatkaKategoriaKolacja, Obiad, PodwieczorekPoziom trudnościŁatwy

Tradycyjne naleśniki z waniliowym serem podsmażone na maśle. Wyjątkowo pyszne z domowym malinowym dżemem lub polewą malinową.

Porcje 6 Porcji
Razem30 min

Ciasto:
 2 niepełne szklanki* mąki pszennej
 4 jajka
 3 łyżki oleju
 3 szklanki* mleka
 1 łyżka stołowa cukru
 szczypta soli
Nadzienie:
 250 g twarogu
 1 jajko
 1 op cukru wanilinowego
 ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
 masło klarowane do smażenia

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, jajka, cukier, sól i 1 szklankę mleka.

2

Rózga kuchenną dokładnie rozmieszaj ciasto, by nie było grudek. Ciasto będzie na tym etapie gęste.

3

Gdy rozmieszasz, dodaj kolejną szklankę mleka i ponownie wymieszaj. Ilość mleka zależy od konkretnego rodzaju mąki, ciasto ma być lejące, jednak nie za gęste i nie za rzadkie. Ja robię takie mniej więcej o konsystencji płynnej śmietanki kremówki.

4

Dodaj kolejna szklankę mleka i rozmieszaj.
Naleśniki z tego przepisu nie wymagają już smarowania patelni tłuszczem.

5

Na rozgrzaną patelnię wylewaj po trochu ciasta, rozprowadzając je po powierzchni patelni tak, by powstawały cienkie placki. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.

6

Ser rozdrobnij widelcem w głębokim talerzu, dodaj cukier, ekstrakt i jajko, wymieszaj dokładnie.

7

Nakładaj po trochu na naleśniki i zawijaj jak lubisz. Ze względu na to, że ser zawiera surowe jajko, podsmaż na maśle klarowanym przez 3 minuty na każdą stronę.

8

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Ciasto:
 2 niepełne szklanki* mąki pszennej
 4 jajka
 3 łyżki oleju
 3 szklanki* mleka
 1 łyżka stołowa cukru
 szczypta soli
Nadzienie:
 250 g twarogu
 1 jajko
 1 op cukru wanilinowego
 ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
 masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, jajka, cukier, sól i 1 szklankę mleka.

2

Rózga kuchenną dokładnie rozmieszaj ciasto, by nie było grudek. Ciasto będzie na tym etapie gęste.

3

Gdy rozmieszasz, dodaj kolejną szklankę mleka i ponownie wymieszaj. Ilość mleka zależy od konkretnego rodzaju mąki, ciasto ma być lejące, jednak nie za gęste i nie za rzadkie. Ja robię takie mniej więcej o konsystencji płynnej śmietanki kremówki.

4

Dodaj kolejna szklankę mleka i rozmieszaj.
Naleśniki z tego przepisu nie wymagają już smarowania patelni tłuszczem.

5

Na rozgrzaną patelnię wylewaj po trochu ciasta, rozprowadzając je po powierzchni patelni tak, by powstawały cienkie placki. Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor.

6

Ser rozdrobnij widelcem w głębokim talerzu, dodaj cukier, ekstrakt i jajko, wymieszaj dokładnie.

7

Nakładaj po trochu na naleśniki i zawijaj jak lubisz. Ze względu na to, że ser zawiera surowe jajko, podsmaż na maśle klarowanym przez 3 minuty na każdą stronę.

8

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Naleśniki z serem
(Odwiedzono 366 razy, 1 wizyt dziś)

2 Komentarze

  1. Sandra 30 czerwca 2021 at 21:43

    Chyba się skuszę:-)

  2. bella 5 lipca 2021 at 17:26

    omg ale apetycznie wyglądają!!!!!