Pyszne, domowe pierogi z farszem mięsnym. Dzięki warzywom farsz jest delikatniejszy w smaku i oczywiście zdrowszy. Warto zrobić zapas i po prostu je sobie zamrozić.
Mięso pokrój na 1-2cm kostkę, ugotuj razem z marchewką, pietruszka i selerem w osolonej wodzie (wrzuć na wrzątek i gotuj do miękkości około 40 minut). Uwaga- można również mięso zmielić i podsmażyć razem z cebulą, a do farszu wykorzystać warzywa ugotowane z rosołu (jeśli często gotujesz rosół).
Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj drobno pokrojoną wątróbkę i podsmaż przez 5 minut.
Ugotowane mięso z warzywami odcedź z wywaru i zblenduj krótko.
Dodaj cebulę z wątróbką, majeranek, pieprz i wymieszaj. Dodaj jajko i wymieszaj.
Na stolnicy wysyp 3/4 przygotowanej mąki pszennej, zrób w środku dołek.
Dodaj tam jajko, łyżkę oleju i odrobinę soli, połowę szklanki wody. Stopniowo mieszaj dobierając od brzegu mąkę. Stopniowo dolewaj sobie wody i zagnieć ciasto.
Odkrój kawałek 1/3 i rozwałkuj, wytnij kółka (szklanka lub dużym kieliszkiem). Na każde kółko nakładaj pełną łyżeczkę farszu i zaklej.
Przygotowane pierogi wrzucaj na wrzątek i ugotuj w osolonej wodzie - około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki
Przygotowanie
Mięso pokrój na 1-2cm kostkę, ugotuj razem z marchewką, pietruszka i selerem w osolonej wodzie (wrzuć na wrzątek i gotuj do miękkości około 40 minut). Uwaga- można również mięso zmielić i podsmażyć razem z cebulą, a do farszu wykorzystać warzywa ugotowane z rosołu (jeśli często gotujesz rosół).
Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj drobno pokrojoną wątróbkę i podsmaż przez 5 minut.
Ugotowane mięso z warzywami odcedź z wywaru i zblenduj krótko.
Dodaj cebulę z wątróbką, majeranek, pieprz i wymieszaj. Dodaj jajko i wymieszaj.
Na stolnicy wysyp 3/4 przygotowanej mąki pszennej, zrób w środku dołek.
Dodaj tam jajko, łyżkę oleju i odrobinę soli, połowę szklanki wody. Stopniowo mieszaj dobierając od brzegu mąkę. Stopniowo dolewaj sobie wody i zagnieć ciasto.
Odkrój kawałek 1/3 i rozwałkuj, wytnij kółka (szklanka lub dużym kieliszkiem). Na każde kółko nakładaj pełną łyżeczkę farszu i zaklej.
Przygotowane pierogi wrzucaj na wrzątek i ugotuj w osolonej wodzie - około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
klasyk, ale jaki pyszny! kotlet i ziemniory nie mają się co równać :d