Gofry

AutorMatkaKategoriaDeser, Podwieczorek, ŚniadaniePoziom trudnościŚredni

Gofry z ulubionymi dodatkami skuszą większość dzieci. Takie śniadanie może stać się weekendowym rodzinnym rytuałem 🙂 To absolutnie najlepszy przepis na gofry- wychodzą lekkie, chrupiące i pyszne. Nie da się skończyć na jednym..:D

Porcje 6 Porcji
Razem40 min

Ciasto:
 2 jajka
 1 szklanka* mąki pszennej
 1 szklanka* mleka
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżka stołowa cukru
  szklanki* oleju
 szczypta soli
Dodatki:
 Śmietanka 30%, cukier puder, ekstrakt z wanilii do bitej śmietany
 Owoce
 Domowy dżem
 Krem czekoladowy

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, cukier, sól, proszek do pieczenia.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka dodaj do miski z mąką.

3

Dodaj tam też mleko i dokładnie wymieszaj. Na końcu wymieszaj ubitą pianę z białek.

4

Czas smażenia zależy od gofrownicy.
Ja smażę na średniej mocy, około 5 minut (do momentu uzyskania złocistego koloru).

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Ciasto:
 2 jajka
 1 szklanka* mąki pszennej
 1 szklanka* mleka
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżka stołowa cukru
  szklanki* oleju
 szczypta soli
Dodatki:
 Śmietanka 30%, cukier puder, ekstrakt z wanilii do bitej śmietany
 Owoce
 Domowy dżem
 Krem czekoladowy

Przygotowanie

1

Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, cukier, sól, proszek do pieczenia.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka dodaj do miski z mąką.

3

Dodaj tam też mleko i dokładnie wymieszaj. Na końcu wymieszaj ubitą pianę z białek.

4

Czas smażenia zależy od gofrownicy.
Ja smażę na średniej mocy, około 5 minut (do momentu uzyskania złocistego koloru).

Gofry
(Odwiedzono 1 542 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *