Pieczeń z warzywami

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościZaawansowany

Pieczone mięso mielone do obiadu, z warzywami w środku, to dobra alternatywa dla klopsików. Smaczna na ciepło do obiadu, jak również na zimno jako wędlina.

Porcje 7 Porcji
Razem2 h

 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
 5 pieczarek
 1 marchewka
 ½ czerwonej papryki
 1 cebula
 2 jajka
 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
 3 łyżki bułki tartej
 1 łyżka kaszy mannej
 ¼ pęczka natki pietruszki
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 szczypta pieprzu czarnego
 szczypta majeranku
 szczypta tymianku
 szczypta bazyli
 5 szczypt soli (do smaku)
 2 ziarenka ziela angielskiego
 opcjonalnie gałązka rozmarynu
 2 łyżki oleju

1

Marchew, paprykę i pieczarki po obraniu i umyciu pokrój na bardzo drobną kostkę i podduś na niewielkiej ilości oleju.

2

Mięso mielone przełóż do dużej miski. Obraną, umytą cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z mięsem. Następnie dodaj jajka, jogurt, bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, bazylię, tymianek i słodką paprykę i wymieszaj dokładnie.

3

Dodaj podduszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

4

Masa powinna być miękka, lekko luźniejsza niż na kotlety mielone, nie powinna być za bardzo zbita. Przełóż ją do podłużnej foremki (ja używam jednorazowych keksówek).

5

Piecz w termoobiegu w temperaturze 170C przez 70-80 minut (wiele zależy od piekarnika, dlatego kontroluj pieczeń w trakcie pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekła).

Składniki

 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
 5 pieczarek
 1 marchewka
 ½ czerwonej papryki
 1 cebula
 2 jajka
 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
 3 łyżki bułki tartej
 1 łyżka kaszy mannej
 ¼ pęczka natki pietruszki
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 szczypta pieprzu czarnego
 szczypta majeranku
 szczypta tymianku
 szczypta bazyli
 5 szczypt soli (do smaku)
 2 ziarenka ziela angielskiego
 opcjonalnie gałązka rozmarynu
 2 łyżki oleju

Przygotowanie

1

Marchew, paprykę i pieczarki po obraniu i umyciu pokrój na bardzo drobną kostkę i podduś na niewielkiej ilości oleju.

2

Mięso mielone przełóż do dużej miski. Obraną, umytą cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z mięsem. Następnie dodaj jajka, jogurt, bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, bazylię, tymianek i słodką paprykę i wymieszaj dokładnie.

3

Dodaj podduszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

4

Masa powinna być miękka, lekko luźniejsza niż na kotlety mielone, nie powinna być za bardzo zbita. Przełóż ją do podłużnej foremki (ja używam jednorazowych keksówek).

5

Piecz w termoobiegu w temperaturze 170C przez 70-80 minut (wiele zależy od piekarnika, dlatego kontroluj pieczeń w trakcie pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekła).

Pieczeń z warzywami
(Odwiedzono 308 razy, 1 wizyt dziś)

1 komentarz

  1. miśka 11 lipca 2021 at 15:50

    długo się robi ale warto!