Potrawka z kurczaka

AutorMatkaKategoriaObiad

Lekka i pożywna propozycja na obiad, wspomnienie dzieciństwa 🙂

Porcje 6 Porcji
Razem2 h

 8 podudzi z kurczaka (lub 4 ćwiartki)
 5 dużych marchewek
 2 pietruszki
 ½ dużego selera
 1 duża cebula
 ½ dużego pora
 mały słoiczek domowego koncentratu pomidorowego lub 2 łyżeczki gotowego ze sklepu
 ¼ szklanka śmietany kremówki 30%
 1 pełna łyżka mąki pszennej (lub kokosowej)
 4 liście laurowe
 2 szczypty pieprzu ziołowego
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej umyte mięso. Dodaj sól do smaku i liście laurowe. Gotuj około 40 minut.

2

W międzyczasie obierz warzywa i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym marchew, pietruszkę, seler.

3

Pora i cebulę pokrój w kostkę.

4

Gdy mięso będzie już miękkie, ale nie do końca ugotowane, odlej połowę wywaru (ja mrożę i używam do risotto).

5

Do garnka z mięsem dodaj warzywa i pieprz do smaku oraz koncentrat pomidorowy.

6

Gdy warzywa będą miękkie rozmieszaj w miseczce śmietanę razem z mąką, tak, by nie było grudek. Dodaj do mięsa z warzywami (jeśli śmietanka będzie dobrej jakości i dobrze przechowywana to się nie zważy). Gotuj jeszcze mieszając około 5 minut. Dopraw do smaku.

7

Podaj z ulubionymi dodatkami, nam najlepiej smakuje z ziemniakami 🙂

Składniki

 8 podudzi z kurczaka (lub 4 ćwiartki)
 5 dużych marchewek
 2 pietruszki
 ½ dużego selera
 1 duża cebula
 ½ dużego pora
 mały słoiczek domowego koncentratu pomidorowego lub 2 łyżeczki gotowego ze sklepu
 ¼ szklanka śmietany kremówki 30%
 1 pełna łyżka mąki pszennej (lub kokosowej)
 4 liście laurowe
 2 szczypty pieprzu ziołowego
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej umyte mięso. Dodaj sól do smaku i liście laurowe. Gotuj około 40 minut.

2

W międzyczasie obierz warzywa i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym marchew, pietruszkę, seler.

3

Pora i cebulę pokrój w kostkę.

4

Gdy mięso będzie już miękkie, ale nie do końca ugotowane, odlej połowę wywaru (ja mrożę i używam do risotto).

5

Do garnka z mięsem dodaj warzywa i pieprz do smaku oraz koncentrat pomidorowy.

6

Gdy warzywa będą miękkie rozmieszaj w miseczce śmietanę razem z mąką, tak, by nie było grudek. Dodaj do mięsa z warzywami (jeśli śmietanka będzie dobrej jakości i dobrze przechowywana to się nie zważy). Gotuj jeszcze mieszając około 5 minut. Dopraw do smaku.

7

Podaj z ulubionymi dodatkami, nam najlepiej smakuje z ziemniakami 🙂

Potrawka z kurczaka
(Odwiedzono 257 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *