Tradycyjne danie, dość pracowite i pracochłonne, ale za to dobrze wchodzi do brzuszków 🙂 Farsz mięsny jest oczywiście z dodatkiem warzyw.
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź z wody i ugnieć na gładką masę (ale nie blenduj). Poczekaj, aż ostygną, w międzyczasie przygotuj mięsny farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
Dodaj starte warzywa i podsmaż na wolnym ogniu razem z cebulą (można użyć też warzyw ugotowanych z rosołu, tylko wtedy należy je dodać na koniec do usmażonego już mięsa).
Dodaj mięso i przyprawy, smaż mieszając około 15 minut (czas smażenia dostosuj do mięsa, jeśli używasz wieprzowiny lub wołowiny to oczywiście musi to być dłużej).
Przełóż usmażone mięso z warzywami do pojemnika lub miski (bez wody/tłuszczu) i zblenduj. Farsz powinien być miękki i wygodny do nakładania łyżeczką. Jeśli jest zbyt zbity, możesz dodać jajko, a jeśli jest bardzo rzadki, możesz dosypać odrobinę kaszy mannej.
Ostudzone ziemniaki (nie mogą być gorące ani bardzo ciepłe, gdyż masa wyjdzie wilgotna i kleista) o letniej temperaturze ugnieć jeszcze raz, by były gładkie. Wyrównaj ich powierzchnię w garnku i wyjmij jedną czwartą, robiąc w garnku dołek odpowiadający ćwierci masy ziemniaków. W to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wymieszaj, ugniatając na jednolitą masę.
Z powstałej masy odrywaj kulki, formując płaskie koła. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, zlep od góry, wyrównaj i zrób palcem lekkie zagłębienie pośrodku.
Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionym sosem lub z masłem i ulubionymi dodatkami.
Z podanego przepisu możesz też przygotować wersję bezmięsną do gulaszu.
Składniki
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź z wody i ugnieć na gładką masę (ale nie blenduj). Poczekaj, aż ostygną, w międzyczasie przygotuj mięsny farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
Dodaj starte warzywa i podsmaż na wolnym ogniu razem z cebulą (można użyć też warzyw ugotowanych z rosołu, tylko wtedy należy je dodać na koniec do usmażonego już mięsa).
Dodaj mięso i przyprawy, smaż mieszając około 15 minut (czas smażenia dostosuj do mięsa, jeśli używasz wieprzowiny lub wołowiny to oczywiście musi to być dłużej).
Przełóż usmażone mięso z warzywami do pojemnika lub miski (bez wody/tłuszczu) i zblenduj. Farsz powinien być miękki i wygodny do nakładania łyżeczką. Jeśli jest zbyt zbity, możesz dodać jajko, a jeśli jest bardzo rzadki, możesz dosypać odrobinę kaszy mannej.
Ostudzone ziemniaki (nie mogą być gorące ani bardzo ciepłe, gdyż masa wyjdzie wilgotna i kleista) o letniej temperaturze ugnieć jeszcze raz, by były gładkie. Wyrównaj ich powierzchnię w garnku i wyjmij jedną czwartą, robiąc w garnku dołek odpowiadający ćwierci masy ziemniaków. W to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wymieszaj, ugniatając na jednolitą masę.
Z powstałej masy odrywaj kulki, formując płaskie koła. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, zlep od góry, wyrównaj i zrób palcem lekkie zagłębienie pośrodku.
Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionym sosem lub z masłem i ulubionymi dodatkami.
Z podanego przepisu możesz też przygotować wersję bezmięsną do gulaszu.
super pomysł na obiad dla malucha, bardzo smakowite
U nas to już klasyk 🙂 Polecam na sobotnie popołudnia.