Bułki świnki

AutorMatkaKategoriaDeser, Podwieczorek, ŚniadaniePoziom trudnościŚredni

Pozornie trudne, ale nie tak skomplikowane w wykonaniu bułeczki, do których można dodać dowolny farsz- zarówno na słodko jak i bardziej wytrawnie.

Porcje 12 Porcji
Razem3 h

Ciasto drożdżowe:
 400 g mąki pszennej
 14 g drożdży świeżych
 1 jajko
 200 ml jogurtu naturalnego
 100 ml letniego mleka
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżeczka cukru
 1 cukier wanilinowy (opcjonalnie, jeśli nadzienie będzie na słodko)
Ciasto maślane:
 150 g mąki pszennej
 100 g masła
Dodatkowo:
 1 białko do sklejania boków i smarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem
 kakao
 krem czekoladowy, dżem
 szynka, ser, sos pomidorowy itp.

1

Do ciasta drożdżowego zrób rozczyn- w miseczce rozkrusz drożdże, dosyp łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki mleka i wymieszaj bardzo dokładnie na gładką masę. Pozostaw około 15-20 minut do wyrośnięcia.

2

Resztę składników na ciasto drożdżowe umieść z misce. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie ciasto. Odpowiednio długo wyrabiane będzie miękkie i elastyczne.

3

Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zwykle około 1,5 godziny).

4

Składniki na ciasto maślane połączy razem i dobrze wyrób.

5

Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości połącz z ciastem maślanym. Dobrze wyrób, do gładkości, by pozbyć się grudek.

6

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 5 – 6 mm (jeśli bułeczki mają być z nadzieniem – wtedy o połowę cieńsze, na środek kładź łyżeczkę nadzienia i boki sklejaj białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinaj głowy świnek, z mniejszej foremki wycinaj nosy, a uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy sklej z głową za pomocą białka. Oczy możesz zrobić z odrobiny ciasta wymieszanego z kakao.

7

Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmaruj białkiem.

8

Piecz około 20 minut w temperaturze 180ºC, do zarumienienia. Wyjmij i wystudź.

Inspiracja: Moje wypieki

Składniki

Ciasto drożdżowe:
 400 g mąki pszennej
 14 g drożdży świeżych
 1 jajko
 200 ml jogurtu naturalnego
 100 ml letniego mleka
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżeczka cukru
 1 cukier wanilinowy (opcjonalnie, jeśli nadzienie będzie na słodko)
Ciasto maślane:
 150 g mąki pszennej
 100 g masła
Dodatkowo:
 1 białko do sklejania boków i smarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem
 kakao
 krem czekoladowy, dżem
 szynka, ser, sos pomidorowy itp.

Przygotowanie

1

Do ciasta drożdżowego zrób rozczyn- w miseczce rozkrusz drożdże, dosyp łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki mleka i wymieszaj bardzo dokładnie na gładką masę. Pozostaw około 15-20 minut do wyrośnięcia.

2

Resztę składników na ciasto drożdżowe umieść z misce. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie ciasto. Odpowiednio długo wyrabiane będzie miękkie i elastyczne.

3

Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zwykle około 1,5 godziny).

4

Składniki na ciasto maślane połączy razem i dobrze wyrób.

5

Ciasto drożdżowe po podwojeniu objętości połącz z ciastem maślanym. Dobrze wyrób, do gładkości, by pozbyć się grudek.

6

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 5 – 6 mm (jeśli bułeczki mają być z nadzieniem – wtedy o połowę cieńsze, na środek kładź łyżeczkę nadzienia i boki sklejaj białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinaj głowy świnek, z mniejszej foremki wycinaj nosy, a uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy sklej z głową za pomocą białka. Oczy możesz zrobić z odrobiny ciasta wymieszanego z kakao.

7

Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmaruj białkiem.

8

Piecz około 20 minut w temperaturze 180ºC, do zarumienienia. Wyjmij i wystudź.

Inspiracja: Moje wypieki

Bułki świnki

(Odwiedzono 224 razy, 1 wizyt dziś)

4 Komentarze

  1. Kasia 31 sierpnia 2021 at 19:38

    Wyglądają obłędnie! Zabieram się dziś do pieczenia

    Odpowiedz
  2. Svitlana 3 września 2021 at 20:52

    Bardzo pyszne i śliczne bułeczki.

    Odpowiedz
  3. malwina 6 września 2021 at 12:04

    niestety nie możemy się oderwać, są takie pyszne :p

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *