Domowy budyń czekoladowy

AutorMatkaKategoriaDeser, PodwieczorekPoziom trudnościŚredni

Aksamitny w smaku, pyszny budyń czekoladowy! Zdecydowaaaanie lepszy niż taki z torebki! 🙂

Porcje 2 Porcji
Razem15 min

 ½ l mleka
 1 żółtko
 1 kopiasta łyżka kakao
 1 łyżka stołowa masła
 1 pełna łyżka mąki pszennej
 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
 2 płaskie łyżki cukru

1

Z 0,5 litra mleka odlej do miski połowę szklanki. Resztę mleka w garnku razem z łyżką masła wstaw na palnik do gotowania.

2

Do mleka w misce dodaj pozostałe składniki i dokładnie rozmieszaj na gładko rózgą kuchenną.

3

Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zestaw garnek z palnika. Jedną ręką mieszaj mleko rózgą kuchenną, drugą powoli dolewaj resztę składników z miski.

4

Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do utworzenia się grudek. Wstaw znów na palnik i zagotuj, cały czas mieszając.
Od momentu zagotowania, trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Podawaj na ciepło lub na zimno, jak lubisz.

Składniki

 ½ l mleka
 1 żółtko
 1 kopiasta łyżka kakao
 1 łyżka stołowa masła
 1 pełna łyżka mąki pszennej
 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
 2 płaskie łyżki cukru

Przygotowanie

1

Z 0,5 litra mleka odlej do miski połowę szklanki. Resztę mleka w garnku razem z łyżką masła wstaw na palnik do gotowania.

2

Do mleka w misce dodaj pozostałe składniki i dokładnie rozmieszaj na gładko rózgą kuchenną.

3

Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zestaw garnek z palnika. Jedną ręką mieszaj mleko rózgą kuchenną, drugą powoli dolewaj resztę składników z miski.

4

Mieszaj cały czas, aby nie dopuścić do utworzenia się grudek. Wstaw znów na palnik i zagotuj, cały czas mieszając.
Od momentu zagotowania, trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Podawaj na ciepło lub na zimno, jak lubisz.

Domowy budyń czekoladowy

(Odwiedzono 1 175 razy, 1 wizyt dziś)