Serowe gwiazdki

AutorMatkaKategoriaPodwieczorekPoziom trudnościŁatwy

Chrupiąca przekąska jedynie z czterech składników. Idealna do malutkiej rączki albo do szkolnej śniadaniówki 🙂

Porcje 20 Porcji
Razem30 min

 200 g marchewki
 70 g sera żółtego typu gouda albo cheddar
 4 łyżki mąki owsianej
 2 jajka
 sól

1

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty.

2

Odcedź na sitku. Przelej chłodną wodą i odciśnij bardzo dokładnie z wody.

3

Ser zetrzyj na tarce. Dodaj bardzo dobrze wyciśniętą z wody marchew, jajka i mąkę. Dodaj dwie szczypty soli. Wymieszaj.

4

Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Połóż na papier foremkę do kruchych ciast, u mnie to była gwiazdka, nałóż do środka porcję wielkości daktyla. Dokładnie przyciskając palcem rozprowadź masę wewnątrz foremki. Kształt z masy nie powinien być grubszy niż 0,5 cm. Podnieś do góry foremkę, przyłóż obok i uformuj kolejne porcje.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 13 minut, następnie sprawdź, czy gwiazdki się zrumieniły i spiekły. Jeśli nie, piecz dodatkowe 5-8 minut.

6

Odklejaj od papieru, gdy lekko ostygną.
Możesz podzielić sobie je na porcje i zamrozić.

Składniki

 200 g marchewki
 70 g sera żółtego typu gouda albo cheddar
 4 łyżki mąki owsianej
 2 jajka
 sól

Przygotowanie

1

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty.

2

Odcedź na sitku. Przelej chłodną wodą i odciśnij bardzo dokładnie z wody.

3

Ser zetrzyj na tarce. Dodaj bardzo dobrze wyciśniętą z wody marchew, jajka i mąkę. Dodaj dwie szczypty soli. Wymieszaj.

4

Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Połóż na papier foremkę do kruchych ciast, u mnie to była gwiazdka, nałóż do środka porcję wielkości daktyla. Dokładnie przyciskając palcem rozprowadź masę wewnątrz foremki. Kształt z masy nie powinien być grubszy niż 0,5 cm. Podnieś do góry foremkę, przyłóż obok i uformuj kolejne porcje.

5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 13 minut, następnie sprawdź, czy gwiazdki się zrumieniły i spiekły. Jeśli nie, piecz dodatkowe 5-8 minut.

6

Odklejaj od papieru, gdy lekko ostygną.
Możesz podzielić sobie je na porcje i zamrozić.

Serowe gwiazdki
(Odwiedzono 1 888 razy, 2 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *