Domowy kisiel malinowy

AutorMatkaKategoriaDeser, Podwieczorek

Pyszny, mocno malinowy kisiel i mocno wciągający... .Jednocześnie prosty w wykonaniu, dlatego warty zapamiętania 🙂

Porcje 2 Porcji
Razem15 min

 150 g malin (świeżych, ale mogą być też mrożone)
 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki cukru

1

Zagotuj w rondelku 1,5 szklanki wody (nie więcej).

2

Wrzuć owoce. Dodaj cukier. Gotuj przez 10 minut.

3

Spróbuj łyżką płynu, jeśli jest mocno kwaśny możesz jeszcze go dosłodzić. Zależy to od słodkości owoców, które masz.

4

Do 1/5 szklanki wody wsyp 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej. Rozmieszaj dokładnie.

5

Zdejmij rondelek z palnika, jedną ręką cały czas mieszaj płyn, drugą powoli wlewaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Gdy rozmieszasz, wstaw na palnik jeszcze na 3 minuty, cały czas mieszaj. Gotowe! 🙂

Składniki

 150 g malin (świeżych, ale mogą być też mrożone)
 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
 2 łyżki cukru

Przygotowanie

1

Zagotuj w rondelku 1,5 szklanki wody (nie więcej).

2

Wrzuć owoce. Dodaj cukier. Gotuj przez 10 minut.

3

Spróbuj łyżką płynu, jeśli jest mocno kwaśny możesz jeszcze go dosłodzić. Zależy to od słodkości owoców, które masz.

4

Do 1/5 szklanki wody wsyp 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej. Rozmieszaj dokładnie.

5

Zdejmij rondelek z palnika, jedną ręką cały czas mieszaj płyn, drugą powoli wlewaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Gdy rozmieszasz, wstaw na palnik jeszcze na 3 minuty, cały czas mieszaj. Gotowe! 🙂

Domowy kisiel malinowy

(Odwiedzono 442 razy, 1 wizyt dziś)