Klasyka jesieni - zupa krem z dyni. Zupka bardzo warzywna i bardzo pożywna 🙂
W garnku rozpuść masło, cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu.
Dodaj pokrojonego w piórka pora. Posól szczyptą soli.
Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Dorzuć do garnka.
Pietruszkę, marchew, selera i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, Dorzuć do garnka. Zalej warzywa wodą tylko do poziomu warzyw.
Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć w garnka.
Dodaj przyprawy - ziele i liść laurowy, paprykę, pieprz. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij ziele i liście laurowe. Zblenduj resztę na gładki krem. Dodaj sól do smaku,
W wersji dla dorosłych można oczywiście dodać imbir suszony i ostrą paprykę.
Składniki
Przygotowanie
W garnku rozpuść masło, cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na wolnym ogniu.
Dodaj pokrojonego w piórka pora. Posól szczyptą soli.
Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Dorzuć do garnka.
Pietruszkę, marchew, selera i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, Dorzuć do garnka. Zalej warzywa wodą tylko do poziomu warzyw.
Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć w garnka.
Dodaj przyprawy - ziele i liść laurowy, paprykę, pieprz. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij ziele i liście laurowe. Zblenduj resztę na gładki krem. Dodaj sól do smaku,
W wersji dla dorosłych można oczywiście dodać imbir suszony i ostrą paprykę.