Ciasto pszczółka

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŚredni

Smaczne ciasto bez pieczenia, które szybko wpada w oko dzieciom 🙂

Porcje 12 Porcji
Razem2 h

Kakaowy spód:
 300 g kakaowych herbatników
 300 g masła
Masa serowa:
 500 g serka mascarpone
 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
 15 g żelatyny
 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
 3 krople aromatu wanilinowego
Owocowa warstwa:
 850 g pulpy mango
 4 galaretki brzoskwiniowe (razem 80g)
Dekoracja:
 brzoskwinie z puszki
 pisak czekoladowy, biały i czerwony
 czarne perełki do dekoracji
 płatki migdałowe

1

Herbatniki pokrusz i wymieszaj dokładnie z miękkim masłem. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj na płasko, dociskając do dna. Włóż do lodówki.

2

Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę kremówkę. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec wsyp cukier puder i dodaj aromat. Wyłącz mikser.

3

W trzech łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę (mieszaj do momentu, aż powstanie gładki płyn). Włącz ponownie mikser i dolej powoli, stopniowo żelatynę do masy serowej.

4

Wyłóż masę serową na kakaowy spód, wyrównaj i ponownie włóż do lodówki.

5

Galaretki rozpuść dokładnie w szklance wrzątku. Pulpę z mango przełoż do miski, dolewaj stopniowo rozpuszczoną galaretkę jednocześnie mieszając. Odstaw do lekkiego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.

6

Gdy masa z mango zgęstnieje (będzie gęsta ale jeszcze płynna), wylej ją na masę serową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

7

Połówki brzoskwiń ułóż na cieście, zrób paseczki czarnym pisakiem. Przyklej oczy, dorysuj buzię. Natnij minimalnie brzoskwinie w dwóch miejscach i umieść po 2 płatki migdałowe jako skrzydełka.

Składniki

Kakaowy spód:
 300 g kakaowych herbatników
 300 g masła
Masa serowa:
 500 g serka mascarpone
 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
 15 g żelatyny
 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
 3 krople aromatu wanilinowego
Owocowa warstwa:
 850 g pulpy mango
 4 galaretki brzoskwiniowe (razem 80g)
Dekoracja:
 brzoskwinie z puszki
 pisak czekoladowy, biały i czerwony
 czarne perełki do dekoracji
 płatki migdałowe

Przygotowanie

1

Herbatniki pokrusz i wymieszaj dokładnie z miękkim masłem. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj na płasko, dociskając do dna. Włóż do lodówki.

2

Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę kremówkę. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec wsyp cukier puder i dodaj aromat. Wyłącz mikser.

3

W trzech łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę (mieszaj do momentu, aż powstanie gładki płyn). Włącz ponownie mikser i dolej powoli, stopniowo żelatynę do masy serowej.

4

Wyłóż masę serową na kakaowy spód, wyrównaj i ponownie włóż do lodówki.

5

Galaretki rozpuść dokładnie w szklance wrzątku. Pulpę z mango przełoż do miski, dolewaj stopniowo rozpuszczoną galaretkę jednocześnie mieszając. Odstaw do lekkiego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.

6

Gdy masa z mango zgęstnieje (będzie gęsta ale jeszcze płynna), wylej ją na masę serową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

7

Połówki brzoskwiń ułóż na cieście, zrób paseczki czarnym pisakiem. Przyklej oczy, dorysuj buzię. Natnij minimalnie brzoskwinie w dwóch miejscach i umieść po 2 płatki migdałowe jako skrzydełka.

Ciasto pszczółka
(Odwiedzono 3 708 razy, 1 wizyt dziś)