Smaczne ciasto bez pieczenia, które szybko wpada w oko dzieciom 🙂
Herbatniki pokrusz i wymieszaj dokładnie z miękkim masłem. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj na płasko, dociskając do dna. Włóż do lodówki.
Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę kremówkę. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec wsyp cukier puder i dodaj aromat. Wyłącz mikser.
W trzech łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę (mieszaj do momentu, aż powstanie gładki płyn). Włącz ponownie mikser i dolej powoli, stopniowo żelatynę do masy serowej.
Wyłóż masę serową na kakaowy spód, wyrównaj i ponownie włóż do lodówki.
Galaretki rozpuść dokładnie w szklance wrzątku. Pulpę z mango przełoż do miski, dolewaj stopniowo rozpuszczoną galaretkę jednocześnie mieszając. Odstaw do lekkiego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa z mango zgęstnieje (będzie gęsta ale jeszcze płynna), wylej ją na masę serową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Połówki brzoskwiń ułóż na cieście, zrób paseczki czarnym pisakiem. Przyklej oczy, dorysuj buzię. Natnij minimalnie brzoskwinie w dwóch miejscach i umieść po 2 płatki migdałowe jako skrzydełka.
Składniki
Przygotowanie
Herbatniki pokrusz i wymieszaj dokładnie z miękkim masłem. Wyłóż masę na blachę i wyrównaj na płasko, dociskając do dna. Włóż do lodówki.
Przygotuj masę serową. Ubij śmietankę kremówkę. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec wsyp cukier puder i dodaj aromat. Wyłącz mikser.
W trzech łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę (mieszaj do momentu, aż powstanie gładki płyn). Włącz ponownie mikser i dolej powoli, stopniowo żelatynę do masy serowej.
Wyłóż masę serową na kakaowy spód, wyrównaj i ponownie włóż do lodówki.
Galaretki rozpuść dokładnie w szklance wrzątku. Pulpę z mango przełoż do miski, dolewaj stopniowo rozpuszczoną galaretkę jednocześnie mieszając. Odstaw do lekkiego zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa z mango zgęstnieje (będzie gęsta ale jeszcze płynna), wylej ją na masę serową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Połówki brzoskwiń ułóż na cieście, zrób paseczki czarnym pisakiem. Przyklej oczy, dorysuj buzię. Natnij minimalnie brzoskwinie w dwóch miejscach i umieść po 2 płatki migdałowe jako skrzydełka.