Gulasz z szynki z papryką i pieczarkami

AutorMatkaKategoriaObiad

Aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z papryką czerwoną, pieczarkami, odrobiną wędzonego boczku i tymianku.

Porcje 6 Porcji
Razem2 h

 500 g szynki wieprzowej
 3 plastry boczku wędzonego
 1 duża cebula
 1 papryka czerwona
 4 pieczarki
 2 łyżeczki tymianku
 1 łyżeczka papryki słodkiej
 1 szczypta papryki ostrej
 4 ziarenka ziela angielskiego
 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 4 łyżki oleju do smażenia
 sól do smaku

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, delikatnie osól.

2

Mięso pokrój na kostkę i dodaj do cebuli. Boczek pokrój w paseczki i dodaj do mięsa.

3

Podsmaż około 10 minut mieszając. Dodaj wody tak, aby przykryła mięso, tylko do poziomu mięsa. Dodaj tymianek, ziele angielskie i ostrą paprykę. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 1 godzinę (do momentu aż mięso przestanie być twarde i da się przekroić łyżką).

4

Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i pieczarki. Dodaj słodką paprykę. Duś jeszcze przez 30 minut. Dolewaj wody jeśli odparuje cały czas do poziomu mięsa.

5

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i śmietankę rozmieszaj w miseczce na gładką masę. Dodaj do mięsa z warzywami cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą do smaku, około 1- 1,5 łyżeczki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

 500 g szynki wieprzowej
 3 plastry boczku wędzonego
 1 duża cebula
 1 papryka czerwona
 4 pieczarki
 2 łyżeczki tymianku
 1 łyżeczka papryki słodkiej
 1 szczypta papryki ostrej
 4 ziarenka ziela angielskiego
 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 4 łyżki oleju do smażenia
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, delikatnie osól.

2

Mięso pokrój na kostkę i dodaj do cebuli. Boczek pokrój w paseczki i dodaj do mięsa.

3

Podsmaż około 10 minut mieszając. Dodaj wody tak, aby przykryła mięso, tylko do poziomu mięsa. Dodaj tymianek, ziele angielskie i ostrą paprykę. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 1 godzinę (do momentu aż mięso przestanie być twarde i da się przekroić łyżką).

4

Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i pieczarki. Dodaj słodką paprykę. Duś jeszcze przez 30 minut. Dolewaj wody jeśli odparuje cały czas do poziomu mięsa.

5

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i śmietankę rozmieszaj w miseczce na gładką masę. Dodaj do mięsa z warzywami cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą do smaku, około 1- 1,5 łyżeczki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gulasz z szynki z papryką i pieczarkami
(Odwiedzono 367 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *