Zakręcone ciasteczka maślane

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŁatwy

Kruche, maślane ciasteczka barwione naturalnymi barwnikami. Dużo prostsze w wykonaniu niż się wydaje 🙂

Porcje 70 Porcji
Przygotowanie20 minWykonanie40 minRazem1 h

Ciasto maślane:
 450 g masła
 200 g cukru
 2 duże jajka
 520 g mąki pszennej
 1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego
 ½ łyżeczki soli
Dodatki:
 2 opakowania posypki do ciast
 truskawka, jagoda, morwa liofilizowana
 kakao
 lub sztuczne barwniki

1

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na jasny krem.

2

Dodaj jajka i ucieraj do momentu, aż się składniki połączą i masa będzie gładka.

3

Dodaj aromat, sól i wymieszaj,

4

Dodawaj stopniowo łyżką mąkę i mieszaj na zwolnionych obrotach. Końcówkę możesz wymieszać ręcznie, bo ciasto będzie gęste.

5

Pozostaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

6

Podziel ciasto na pół. Jedną połowę pozostaw bez barwnika i odstaw do lodówki. Drugą połowę podziel na tyle części, ile masz kolorów (przykładowo u mnie były to 4 kolory, więc podzieliłam na 4 części). Wmieszaj do każdej barwnik i wyrób dokładnie, aby kolor się jednolicie rozprowadził. Odstaw kolorowe ciasto również do lodówki na 30 minut.

7

Wyjmij ciasto z lodówki. Jasną część bez barwnika podziel na 4 części.

8

Na stolnicy połóż kawałek papieru po pieczenia wielkości blachy. Rozwałkuj jedną jasną część na kształt prostokąta. Ciasto powinno mieć grubości około 6 mm. Odłóż na bok. Rozwałkuj na kolejnym kawałku papieru jedną z kolorowych części. Odłóż.

9

Połóż papier w jasną częścią z powrotem na stolicy. Następnie połóż kolorową część ciasta na jasną, ciastem do siebie, tak, by na wierzchu mieć papier. Dociśnij lekko obie części do siebie. Odklej papier z wierzchu.

10

Zaczynając od boku roluj ciasto, aby zwinąć je na kształt walca.

11

Posypkę rozsyp sobie na tacy.

12

Przełóż zrolowane ciasto na tacę z posypką i roluj tak, by otoczyć posypką brzegi ciasta. Zawiń w papier i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

13

Wykonaj analogicznie pozostałe 3 rolady.

14

Po schłodzeniu ciasta nagrzej piekarnik do 180 stopni.

15

Rozwiń ciasto z papieru i krój w plastry około centymetrowej grubości. Układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Ciastka w czasie pieczenia nie rosną wiele, będą mniej więcej wielkości delicji. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekładaj je z papieru na talerz po ostygnięciu.

Składniki

Ciasto maślane:
 450 g masła
 200 g cukru
 2 duże jajka
 520 g mąki pszennej
 1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego
 ½ łyżeczki soli
Dodatki:
 2 opakowania posypki do ciast
 truskawka, jagoda, morwa liofilizowana
 kakao
 lub sztuczne barwniki

Przygotowanie

1

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na jasny krem.

2

Dodaj jajka i ucieraj do momentu, aż się składniki połączą i masa będzie gładka.

3

Dodaj aromat, sól i wymieszaj,

4

Dodawaj stopniowo łyżką mąkę i mieszaj na zwolnionych obrotach. Końcówkę możesz wymieszać ręcznie, bo ciasto będzie gęste.

5

Pozostaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

6

Podziel ciasto na pół. Jedną połowę pozostaw bez barwnika i odstaw do lodówki. Drugą połowę podziel na tyle części, ile masz kolorów (przykładowo u mnie były to 4 kolory, więc podzieliłam na 4 części). Wmieszaj do każdej barwnik i wyrób dokładnie, aby kolor się jednolicie rozprowadził. Odstaw kolorowe ciasto również do lodówki na 30 minut.

7

Wyjmij ciasto z lodówki. Jasną część bez barwnika podziel na 4 części.

8

Na stolnicy połóż kawałek papieru po pieczenia wielkości blachy. Rozwałkuj jedną jasną część na kształt prostokąta. Ciasto powinno mieć grubości około 6 mm. Odłóż na bok. Rozwałkuj na kolejnym kawałku papieru jedną z kolorowych części. Odłóż.

9

Połóż papier w jasną częścią z powrotem na stolicy. Następnie połóż kolorową część ciasta na jasną, ciastem do siebie, tak, by na wierzchu mieć papier. Dociśnij lekko obie części do siebie. Odklej papier z wierzchu.

10

Zaczynając od boku roluj ciasto, aby zwinąć je na kształt walca.

11

Posypkę rozsyp sobie na tacy.

12

Przełóż zrolowane ciasto na tacę z posypką i roluj tak, by otoczyć posypką brzegi ciasta. Zawiń w papier i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

13

Wykonaj analogicznie pozostałe 3 rolady.

14

Po schłodzeniu ciasta nagrzej piekarnik do 180 stopni.

15

Rozwiń ciasto z papieru i krój w plastry około centymetrowej grubości. Układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Ciastka w czasie pieczenia nie rosną wiele, będą mniej więcej wielkości delicji. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekładaj je z papieru na talerz po ostygnięciu.

Zakręcone ciasteczka maślane
(Odwiedzono 1 891 razy, 1 wizyt dziś)