Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

AutorMatkaKategoriaObiad

Moja wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym 🙂

Porcje 6 Porcji

 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
 4 łyżki oleju
 1 marchewka
 ¼ selera
 170 g kukurydzy z puszki (mała puszka)
 1 op ananasa w plastrach w syropie (z puszki)
 1 cebula
 1 garść świeżej kolendry
 6 łyżek sosu sojowego
 3 łyżeczki soku z cytryny
 2 szczypty ostrej papryki w proszku
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 łyżka stołowa syropu klonowego (lub brązowego cukru)
 sól do smaku

1

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę do miski. Dolej 4 łyżki sosu sojowego i wymieszaj.

2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij w woku na oleju. Posól szczyptą soli.

3

Dodaj kurczaka i podsmaż. Wymieszaj.

4

Selera i marchew obierz i pokrój w słupki. Dorzuć do woka. Wymieszaj.

5

Paprykę pokrój też w paseczki i dorzuć do woka. Dodaj 2 szczypty ostrej papryki i wymieszaj.

6

Ananasa pokrój w kawałki i dorzuć do woka. Wlej też syrop z puszki. Wymieszaj.

7

Dolej minimalną ilość wody, tylko tyle, żeby wyrównała do poziomu warzyw.

8

Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.

9

Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę i wymieszaj.

10

W małej miseczce albo szklance wlej 3-4 łyżki wody i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie żeby powstała gładka, lejąca masa.

11

Wlej cienkim strumieniem do woka, cały czas szybko mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.

12

Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Składniki

 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
 4 łyżki oleju
 1 marchewka
 ¼ selera
 170 g kukurydzy z puszki (mała puszka)
 1 op ananasa w plastrach w syropie (z puszki)
 1 cebula
 1 garść świeżej kolendry
 6 łyżek sosu sojowego
 3 łyżeczki soku z cytryny
 2 szczypty ostrej papryki w proszku
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 1 łyżka stołowa syropu klonowego (lub brązowego cukru)
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę do miski. Dolej 4 łyżki sosu sojowego i wymieszaj.

2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij w woku na oleju. Posól szczyptą soli.

3

Dodaj kurczaka i podsmaż. Wymieszaj.

4

Selera i marchew obierz i pokrój w słupki. Dorzuć do woka. Wymieszaj.

5

Paprykę pokrój też w paseczki i dorzuć do woka. Dodaj 2 szczypty ostrej papryki i wymieszaj.

6

Ananasa pokrój w kawałki i dorzuć do woka. Wlej też syrop z puszki. Wymieszaj.

7

Dolej minimalną ilość wody, tylko tyle, żeby wyrównała do poziomu warzyw.

8

Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.

9

Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę i wymieszaj.

10

W małej miseczce albo szklance wlej 3-4 łyżki wody i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie żeby powstała gładka, lejąca masa.

11

Wlej cienkim strumieniem do woka, cały czas szybko mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.

12

Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
(Odwiedzono 1 420 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *