Chlebek bananowy

AutorMatkaKategoriaPodwieczorek

Miękki w środku chlebek bananowy z chrupiącą skórką. Super pomysł na podwieczorek i na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów.

Porcje 15 Porcji
Razem1 h 10 min

 4 duże, dojrzałe, słodkie banany
 250 g mąki
 80 g jogurtu greckiego
 120 g masła
 2 jajka
 150 g brązowego cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 ½ łyżeczki soli
 100 g orzechów laskowych

1

Banany obierz ze skórki, połam na kawałki i zblenduj w misce na gładko.

2

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem na gładką masę.

3

W tym czasie wymieszaj w innej misce mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.

4

Do masy z masła dorzuć po jednym jajku, czekając aż się wymiesza dokładnie. Następnie dodaj jogurt i krótko wymieszaj. Dodaj zblendowane banany po łyżce i aromat waniliowy.

5

Na sam koniec na najmniejszych obrotach robota dodaj mąkę, wrzucając stopniowo po łyżce. Mieszaj jedynie do momentu wymieszania, nie dłużej.

6

Dorzuć orzechy i wymieszaj łyżką.

7

Wlej ciasto do keksówki, posmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką.

8

Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studź w uchylonym, wyłączonym piekarniku.

Składniki

 4 duże, dojrzałe, słodkie banany
 250 g mąki
 80 g jogurtu greckiego
 120 g masła
 2 jajka
 150 g brązowego cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 ½ łyżeczki soli
 100 g orzechów laskowych

Przygotowanie

1

Banany obierz ze skórki, połam na kawałki i zblenduj w misce na gładko.

2

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem na gładką masę.

3

W tym czasie wymieszaj w innej misce mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.

4

Do masy z masła dorzuć po jednym jajku, czekając aż się wymiesza dokładnie. Następnie dodaj jogurt i krótko wymieszaj. Dodaj zblendowane banany po łyżce i aromat waniliowy.

5

Na sam koniec na najmniejszych obrotach robota dodaj mąkę, wrzucając stopniowo po łyżce. Mieszaj jedynie do momentu wymieszania, nie dłużej.

6

Dorzuć orzechy i wymieszaj łyżką.

7

Wlej ciasto do keksówki, posmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką.

8

Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studź w uchylonym, wyłączonym piekarniku.

Chlebek bananowy

(Odwiedzono 554 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *