Miękki w środku chlebek bananowy z chrupiącą skórką. Super pomysł na podwieczorek i na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów.
Banany obierz ze skórki, połam na kawałki i zblenduj w misce na gładko.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem na gładką masę.
W tym czasie wymieszaj w innej misce mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.
Do masy z masła dorzuć po jednym jajku, czekając aż się wymiesza dokładnie. Następnie dodaj jogurt i krótko wymieszaj. Dodaj zblendowane banany po łyżce i aromat waniliowy.
Na sam koniec na najmniejszych obrotach robota dodaj mąkę, wrzucając stopniowo po łyżce. Mieszaj jedynie do momentu wymieszania, nie dłużej.
Dorzuć orzechy i wymieszaj łyżką.
Wlej ciasto do keksówki, posmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką.
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studź w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Składniki
Przygotowanie
Banany obierz ze skórki, połam na kawałki i zblenduj w misce na gładko.
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z cukrem na gładką masę.
W tym czasie wymieszaj w innej misce mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą.
Do masy z masła dorzuć po jednym jajku, czekając aż się wymiesza dokładnie. Następnie dodaj jogurt i krótko wymieszaj. Dodaj zblendowane banany po łyżce i aromat waniliowy.
Na sam koniec na najmniejszych obrotach robota dodaj mąkę, wrzucając stopniowo po łyżce. Mieszaj jedynie do momentu wymieszania, nie dłużej.
Dorzuć orzechy i wymieszaj łyżką.
Wlej ciasto do keksówki, posmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką.
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studź w uchylonym, wyłączonym piekarniku.