Barszcz czerwony

AutorMatkaKategoriaZupaPoziom trudnościŚredni

Łagodny barszczyk czerwony zaprawiony słodką śmietanką. Ta wersja jest bardziej przyjazna dzieciom niż klasyczny barszcz czerwony.

Porcje 5 Porcji
Razem2 h

 1 ćwiartka z kurczaka
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 ziemniak
 ¼ małego selera
 1 cebula
 2 duże buraczki czerwone
  pora (jasna część)
 ¼ szklanki śmietanki kremówki 30%
 1 plasterek cytryny
 4 liście laurowe
 4 ziarenka ziela angielskiego
 3 szczypty majeranku
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

W garnku zagotuj wodę, posól ją odrobinę.

2

Wrzuć mięso, gotuj około 30 minut.

3

Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę (lub paseczki). Dodaj do garnka, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotuj 15 minut.

4

W międzyczasie obierz pozostałe warzywa, marchew i ziemniaka pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i gotuj do miękkości.

5

Wyciśnij odrobinę soku z plasterka cytryny i dodaj razem z resztą przypraw.

6

Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj sól do smaku.

Składniki

 1 ćwiartka z kurczaka
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 ziemniak
 ¼ małego selera
 1 cebula
 2 duże buraczki czerwone
  pora (jasna część)
 ¼ szklanki śmietanki kremówki 30%
 1 plasterek cytryny
 4 liście laurowe
 4 ziarenka ziela angielskiego
 3 szczypty majeranku
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

W garnku zagotuj wodę, posól ją odrobinę.

2

Wrzuć mięso, gotuj około 30 minut.

3

Buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę (lub paseczki). Dodaj do garnka, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotuj 15 minut.

4

W międzyczasie obierz pozostałe warzywa, marchew i ziemniaka pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i gotuj do miękkości.

5

Wyciśnij odrobinę soku z plasterka cytryny i dodaj razem z resztą przypraw.

6

Wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj sól do smaku.

Barszcz czerwony
(Odwiedzono 180 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *