Biszkoptowe naleśniki

AutorMatkaKategoriaŚniadaniePoziom trudnościŚredni

Puszyste, pyszne naleśniki 🙂 Strukturą przypominają puszysty omlet, smakiem naleśniki - idealne połączenie 🙂

Porcje 7 Porcji
Razem30 min

Ciasto:
 3 jajka rozmiar L (lub 4 mniejsze)
 7 łyżek mąki pszennej
 1 szklanka* mleka
 40 g masła
 ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
 250 g twaróg
 1 op cukru wanilinowego
 2 płaskie łyżki cukru
 2 łyżki śmietanki 30%
 2 krople aromatu waniliowego
Dodatki:
 owoce (banany, truskawki, borówki, pomarańcze)
 krem czekoladowy

1

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. To bardzo ważny etap, białka muszą być bardzo dobrze ubite, około 7 minut.

2

W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.

3

Dodaj do białek żółtka i ubijaj dalej, około 2 minut.

4

Zmniejsz obroty robota na najniższe możliwe, dodawaj po łyżce mąki i 3-4 łyżki mleka na zmianę, stopniowo, do momentu skończenia się tych składników.

5

Na koniec powoli wlej po trochu masło. Dodaj sól.

6

Nakładaj chochlą na patelnię, smaż na wolnym ogniu. Przewracaj na drugą stronę dopiero, gdy z góry ciasto się zetnie.

7

Twaróg, cukier, śmietankę i aromat blenduj.

8

Na usmażonego naleśnika nakładaj ser i dodaj ulubione owoce i dodatki do środka lub na zewnątrz . Smacznego 🙂

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Ciasto:
 3 jajka rozmiar L (lub 4 mniejsze)
 7 łyżek mąki pszennej
 1 szklanka* mleka
 40 g masła
 ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
 250 g twaróg
 1 op cukru wanilinowego
 2 płaskie łyżki cukru
 2 łyżki śmietanki 30%
 2 krople aromatu waniliowego
Dodatki:
 owoce (banany, truskawki, borówki, pomarańcze)
 krem czekoladowy

Przygotowanie

1

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. To bardzo ważny etap, białka muszą być bardzo dobrze ubite, około 7 minut.

2

W rondelku roztop masło i odstaw do ostudzenia.

3

Dodaj do białek żółtka i ubijaj dalej, około 2 minut.

4

Zmniejsz obroty robota na najniższe możliwe, dodawaj po łyżce mąki i 3-4 łyżki mleka na zmianę, stopniowo, do momentu skończenia się tych składników.

5

Na koniec powoli wlej po trochu masło. Dodaj sól.

6

Nakładaj chochlą na patelnię, smaż na wolnym ogniu. Przewracaj na drugą stronę dopiero, gdy z góry ciasto się zetnie.

7

Twaróg, cukier, śmietankę i aromat blenduj.

8

Na usmażonego naleśnika nakładaj ser i dodaj ulubione owoce i dodatki do środka lub na zewnątrz . Smacznego 🙂

Biszkoptowe naleśniki
(Odwiedzono 3 618 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *