Briami

AutorMatkaKategoriaKolacja, Obiad

Coś z myślą o rodzicach 🙂 Bardzo aromatyczne, pieczone warzywa z ziołami.

Porcje 5 Porcji
Razem3 h

 2 mniejsze cukinie
 4 średnie pomidory
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 4 ziemniaki
 1 papryczka chili (opcjonalnie)
 2 ząbki czosnku
 100 g twardego sera np. grana padano
 1 duży pęczek świeżej kolendry
 1 pęczek świeżej mięty
 1 pęczek świeżego oregano
 sól do smaku, około 2 łyżeczki
 2 szczypty pieprzu czarnego
  szklanka oliwy z oliwek
Dodatki:
 ser feta
 bagietka

1

Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, cebulę w krążki, paprykę w grube paski, pomidora w bardzo dużą kostkę, cukinię w plastry. Czosnek pokrój w plasterki.

2

Zioła umyj i posiekaj.

3

W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warzywa warstwami. Będą 4 warstwy .
1/4 warzyw ułóż w naczyniu, posyp 1/2 łyżeczki soli, 1/4 ziół, oprósz delikatnie pieprzem. I tak kolejno każdą z 4 warstw.

4

Na koniec polej warzywa z wierzchu oliwą. Przykryj naczynie od góry i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 1h 45min. Po godzinie wyjmij naczynie i przemieszaj warzywa łyżką, posyp pokrojonym w kostkę serem.
Po kolejnych 30 min przemieszaj jeszcze raz warzywa i wstaw ponownie do piekarnika.

5

Podawaj z fetą i grzankami z bagietki.

Składniki

 2 mniejsze cukinie
 4 średnie pomidory
 2 papryki czerwone
 2 cebule
 4 ziemniaki
 1 papryczka chili (opcjonalnie)
 2 ząbki czosnku
 100 g twardego sera np. grana padano
 1 duży pęczek świeżej kolendry
 1 pęczek świeżej mięty
 1 pęczek świeżego oregano
 sól do smaku, około 2 łyżeczki
 2 szczypty pieprzu czarnego
  szklanka oliwy z oliwek
Dodatki:
 ser feta
 bagietka

Przygotowanie

1

Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, cebulę w krążki, paprykę w grube paski, pomidora w bardzo dużą kostkę, cukinię w plastry. Czosnek pokrój w plasterki.

2

Zioła umyj i posiekaj.

3

W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warzywa warstwami. Będą 4 warstwy .
1/4 warzyw ułóż w naczyniu, posyp 1/2 łyżeczki soli, 1/4 ziół, oprósz delikatnie pieprzem. I tak kolejno każdą z 4 warstw.

4

Na koniec polej warzywa z wierzchu oliwą. Przykryj naczynie od góry i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 1h 45min. Po godzinie wyjmij naczynie i przemieszaj warzywa łyżką, posyp pokrojonym w kostkę serem.
Po kolejnych 30 min przemieszaj jeszcze raz warzywa i wstaw ponownie do piekarnika.

5

Podawaj z fetą i grzankami z bagietki.

Briami
(Odwiedzono 391 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *