Coś z myślą o rodzicach 🙂 Bardzo aromatyczne, pieczone warzywa z ziołami.
Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, cebulę w krążki, paprykę w grube paski, pomidora w bardzo dużą kostkę, cukinię w plastry. Czosnek pokrój w plasterki.
Zioła umyj i posiekaj.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warzywa warstwami. Będą 4 warstwy .
1/4 warzyw ułóż w naczyniu, posyp 1/2 łyżeczki soli, 1/4 ziół, oprósz delikatnie pieprzem. I tak kolejno każdą z 4 warstw.
Na koniec polej warzywa z wierzchu oliwą. Przykryj naczynie od góry i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 1h 45min. Po godzinie wyjmij naczynie i przemieszaj warzywa łyżką, posyp pokrojonym w kostkę serem.
Po kolejnych 30 min przemieszaj jeszcze raz warzywa i wstaw ponownie do piekarnika.
Podawaj z fetą i grzankami z bagietki.
Składniki
Przygotowanie
Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w plastry, cebulę w krążki, paprykę w grube paski, pomidora w bardzo dużą kostkę, cukinię w plastry. Czosnek pokrój w plasterki.
Zioła umyj i posiekaj.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warzywa warstwami. Będą 4 warstwy .
1/4 warzyw ułóż w naczyniu, posyp 1/2 łyżeczki soli, 1/4 ziół, oprósz delikatnie pieprzem. I tak kolejno każdą z 4 warstw.
Na koniec polej warzywa z wierzchu oliwą. Przykryj naczynie od góry i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 1h 45min. Po godzinie wyjmij naczynie i przemieszaj warzywa łyżką, posyp pokrojonym w kostkę serem.
Po kolejnych 30 min przemieszaj jeszcze raz warzywa i wstaw ponownie do piekarnika.
Podawaj z fetą i grzankami z bagietki.