Bułeczki mleczno-maślane

AutorMatkaKategoriaPodwieczorek, ŚniadaniePoziom trudnościZaawansowany

Lekkie, puszyste bułeczki pszenne, lekko słodkie, idealne na śniadanie lub podwieczorek.

Porcje 40 Porcji
Razem3 h

 600 g mąki pszennej
 24 g świeżych drożdży
 2 pełne łyżki cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego
 110 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
 1 szklanka* mleka
 3 jajka rozmiar M
 1 żółtko
 ¾ łyżeczki soli

1

Przygotuj rozczyn. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie tak, aby nie było grudek, odstaw na około 15 minut do podrośnięcia.

2

Resztę składników umieść w misce, dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

3

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrób krótko i podziel na 40 części. Uformuj na podłużne lub okrągłe bułeczki, układaj w odstępach minimum 4cm na blaszce z papierem do pieczenia. Pozostaw na kolejne 30 minut do podrośnięcia.

4

Przed pieczeniem posmaruj bułeczki białkiem pozostałym po oddzieleniu żółtka. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do złotego koloru, czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika).

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

 600 g mąki pszennej
 24 g świeżych drożdży
 2 pełne łyżki cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego
 110 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
 1 szklanka* mleka
 3 jajka rozmiar M
 1 żółtko
 ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Przygotuj rozczyn. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie tak, aby nie było grudek, odstaw na około 15 minut do podrośnięcia.

2

Resztę składników umieść w misce, dodaj rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

3

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrób krótko i podziel na 40 części. Uformuj na podłużne lub okrągłe bułeczki, układaj w odstępach minimum 4cm na blaszce z papierem do pieczenia. Pozostaw na kolejne 30 minut do podrośnięcia.

4

Przed pieczeniem posmaruj bułeczki białkiem pozostałym po oddzieleniu żółtka. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut (do złotego koloru, czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika).

Bułeczki mleczno-maślane
(Odwiedzono 1 682 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *