Ciasteczka orzechowe z nutellą

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościŁatwy

Pyszne i szybkie ciasteczka orzechowe z kremem Nutella w środku. Coś dla fanów połączenia orzechów laskowych i czekolady, typu Ferrero Roche 🙂

Porcje 9 Porcji
Razem1 h

 1 ⅓ szklanki* mąki pszennej (nie więcej, ok. 215g dla tortowej typ 450, 240g dla tortowej typ 405)
 80 g startych orzechów laskowych (najlepiej obranych ze skórki i prażonych)
 100 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
 ½ szklanki* cukru pudru (nie więcej, około 85g)
 1 jajko
 1 łyżka stołowa kakao
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 kopiaste łyżki kremu Nutella

1

Nutellę w miseczce włóż do zamrażalnika.

2

Piekarnik włącz i nastaw na temperaturę 180 stopni.

3

Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.

4

Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.

5

Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę. Dosyp starte orzechy i wymieszaj.

6

Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku pół łyżeczki zmrożonej Nutelli (lub troszkę więcej). Połącz na górze ciasto, tak, żeby twardy krem Nutella schowany była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Musisz wyczuć swój piekarnik, jeśli pierwsza partia ciasteczek będzie po tym czasie spieczona, zmniejsz czas pieczenia do 13 minut. Jeśli będą jeszcze zupełnie miękkie, piecz 2 minuty dłużej.

Z porcji wychodzi około 18 ciasteczek, czyli około 9 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

 1 ⅓ szklanki* mąki pszennej (nie więcej, ok. 215g dla tortowej typ 450, 240g dla tortowej typ 405)
 80 g startych orzechów laskowych (najlepiej obranych ze skórki i prażonych)
 100 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
 ½ szklanki* cukru pudru (nie więcej, około 85g)
 1 jajko
 1 łyżka stołowa kakao
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 2 kopiaste łyżki kremu Nutella

Przygotowanie

1

Nutellę w miseczce włóż do zamrażalnika.

2

Piekarnik włącz i nastaw na temperaturę 180 stopni.

3

Miękkie masło (ocieplone w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem pudrem na jasny krem.

4

Dodaj jajko i ucieraj do momentu połączenia składników.

5

Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj na jednolitą masę. Dosyp starte orzechy i wymieszaj.

6

Odrywaj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, uformuj gładką kulkę na dłoni, spłaszcz i połóż na środku pół łyżeczki zmrożonej Nutelli (lub troszkę więcej). Połącz na górze ciasto, tak, żeby twardy krem Nutella schowany była w środku. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Musisz wyczuć swój piekarnik, jeśli pierwsza partia ciasteczek będzie po tym czasie spieczona, zmniejsz czas pieczenia do 13 minut. Jeśli będą jeszcze zupełnie miękkie, piecz 2 minuty dłużej.

Z porcji wychodzi około 18 ciasteczek, czyli około 9 porcji (nikt nie kończy na jednym ciasteczku ;)).

Ciasteczka orzechowe z nutellą
(Odwiedzono 3 869 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. MartaWW 13 listopada 2021 at 00:57

    Super wyglądają! Tylko nie wiadomo ile dodać proszku i sody-1/4 łyżeczki podejrzewam. Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. Matka 13 listopada 2021 at 10:43

      Tak, łyżeczki. Bardzo dziękuję za komentarz, dopisałam.

      Odpowiedz
  2. Magda 27 maja 2023 at 00:25

    Rewelacja! Niebo w gębie! Zrobiłam te oraz czekoladowe z podobnego przepisu.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *