Miękkie, lekko wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe, które jest zrobione na bazie cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna w smaku, ale nadaje ciastu wilgoci i oczywiście sprawia, że ten deser jest dużo bardziej wartościowy 🙂
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce (na średnich oczkach).
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sitko do osobnej miski.
Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj stopniowo olej i dalej ucieraj, ale na wolniejszych obrotach.
Wbij kolejno jajka, cały czas ucierając.
Następnie dodawaj na zmianę po 3 łyżki suchych składników i odrobinę maślanki, cały czas mieszając na najniższych obrotach.
Na koniec wmieszaj cukinię.
Dużą keksówkę wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (lub dłużej, jeśli po wkłuciu patyczka w ciasto zostanie na nim mokry ślad).
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę, rozpuszczając czekoladę w rondelku z 3 łyżkami śmietanki.
Alternatywnie można też czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
* 1 szklanka to około 250ml
Składniki
Przygotowanie
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce (na średnich oczkach).
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej przez sitko do osobnej miski.
Ogrzane do temperatury pokojowej masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj stopniowo olej i dalej ucieraj, ale na wolniejszych obrotach.
Wbij kolejno jajka, cały czas ucierając.
Następnie dodawaj na zmianę po 3 łyżki suchych składników i odrobinę maślanki, cały czas mieszając na najniższych obrotach.
Na koniec wmieszaj cukinię.
Dużą keksówkę wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (lub dłużej, jeśli po wkłuciu patyczka w ciasto zostanie na nim mokry ślad).
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę, rozpuszczając czekoladę w rondelku z 3 łyżkami śmietanki.
Alternatywnie można też czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.