Domowe kluseczki

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Delikatne domowe kluseczki, idealne do rosołu lub sosu dla dzieci.

Porcje 2 Porcji
Razem15 min

 120 g mąki pszennej
 150 g śmietany 18%
 1 duże jajko (rozmiar L)
 ½ łyżeczki soli

1

W misce wsyp mąkę, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładkie ciasto.

2

Przygotuj sobie rękaw cukierniczy, dekorator lub woreczek foliowy. Jeśli robisz kluseczki za pomocą worka/rękawa włóż go dla ułatwienia do szklanki, wywiń sobie brzegi na zewnątrz i przełóż ciasto. Przesuń do końca rękawa, utnij końcówkę, aby powstała niewielka dziurka.

3

W garnku zagotuj wodę. Wyciskaj na wodę ciasto przez rękaw/woreczek/dekorator w grubości, jaką chcesz otrzymać. Rób to partiami, po wypłynięciu wyławiaj kluseczki łyżką cedzakową. Kluseczki są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się szybko rozgotować.

Składniki

 120 g mąki pszennej
 150 g śmietany 18%
 1 duże jajko (rozmiar L)
 ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

1

W misce wsyp mąkę, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładkie ciasto.

2

Przygotuj sobie rękaw cukierniczy, dekorator lub woreczek foliowy. Jeśli robisz kluseczki za pomocą worka/rękawa włóż go dla ułatwienia do szklanki, wywiń sobie brzegi na zewnątrz i przełóż ciasto. Przesuń do końca rękawa, utnij końcówkę, aby powstała niewielka dziurka.

3

W garnku zagotuj wodę. Wyciskaj na wodę ciasto przez rękaw/woreczek/dekorator w grubości, jaką chcesz otrzymać. Rób to partiami, po wypłynięciu wyławiaj kluseczki łyżką cedzakową. Kluseczki są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się szybko rozgotować.

Domowe kluseczki
(Odwiedzono 6 887 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *