Delikatne domowe kluseczki, idealne do rosołu lub sosu dla dzieci.
W misce wsyp mąkę, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładkie ciasto.
Przygotuj sobie rękaw cukierniczy, dekorator lub woreczek foliowy. Jeśli robisz kluseczki za pomocą worka/rękawa włóż go dla ułatwienia do szklanki, wywiń sobie brzegi na zewnątrz i przełóż ciasto. Przesuń do końca rękawa, utnij końcówkę, aby powstała niewielka dziurka.
W garnku zagotuj wodę. Wyciskaj na wodę ciasto przez rękaw/woreczek/dekorator w grubości, jaką chcesz otrzymać. Rób to partiami, po wypłynięciu wyławiaj kluseczki łyżką cedzakową. Kluseczki są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się szybko rozgotować.
Składniki
Przygotowanie
W misce wsyp mąkę, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładkie ciasto.
Przygotuj sobie rękaw cukierniczy, dekorator lub woreczek foliowy. Jeśli robisz kluseczki za pomocą worka/rękawa włóż go dla ułatwienia do szklanki, wywiń sobie brzegi na zewnątrz i przełóż ciasto. Przesuń do końca rękawa, utnij końcówkę, aby powstała niewielka dziurka.
W garnku zagotuj wodę. Wyciskaj na wodę ciasto przez rękaw/woreczek/dekorator w grubości, jaką chcesz otrzymać. Rób to partiami, po wypłynięciu wyławiaj kluseczki łyżką cedzakową. Kluseczki są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się szybko rozgotować.