Pyszny, mocno malinowy kisiel i mocno wciągający... .Jednocześnie prosty w wykonaniu, dlatego warty zapamiętania 🙂
Zagotuj w rondelku 1,5 szklanki wody (nie więcej).
Wrzuć owoce. Dodaj cukier. Gotuj przez 10 minut.
Spróbuj łyżką płynu, jeśli jest mocno kwaśny możesz jeszcze go dosłodzić. Zależy to od słodkości owoców, które masz.
Do 1/5 szklanki wody wsyp 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej. Rozmieszaj dokładnie.
Zdejmij rondelek z palnika, jedną ręką cały czas mieszaj płyn, drugą powoli wlewaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Gdy rozmieszasz, wstaw na palnik jeszcze na 3 minuty, cały czas mieszaj. Gotowe! 🙂
Składniki
Przygotowanie
Zagotuj w rondelku 1,5 szklanki wody (nie więcej).
Wrzuć owoce. Dodaj cukier. Gotuj przez 10 minut.
Spróbuj łyżką płynu, jeśli jest mocno kwaśny możesz jeszcze go dosłodzić. Zależy to od słodkości owoców, które masz.
Do 1/5 szklanki wody wsyp 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej. Rozmieszaj dokładnie.
Zdejmij rondelek z palnika, jedną ręką cały czas mieszaj płyn, drugą powoli wlewaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszaj, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Gdy rozmieszasz, wstaw na palnik jeszcze na 3 minuty, cały czas mieszaj. Gotowe! 🙂