Enchiladas z kurczakiem i warzywami

AutorMatkaKategoriaObiad

Jeden z moich klasyków na obiad, który wychodzi w dużej ilości. Można sobie przygotować wcześniej i zapiec tuz przed przybyciem gości.

Porcje 15 Porcji

 15 dużych tortilli pszennych
 1 pojedyncza pierś z kurczaka
 200 g sera cheddar
 100 g sera gouda
 1 papryka zielona
 1 papryka czerwona
 1 marchewka
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 łyżki czarnych oliwek
 1 cukinia
 1 puszka kukurydzy
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 puszka czarnej fasoli
 1 pomidor
 3 szczypty mieszanki ziół, np. prowansalskich
 sól do smaku
 ½ łyżeczki chilli w proszku
 3 łyżki oleju do podsmażenia
Sos:
 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
 1 łyżka stołowa śmietany 18%
 1 ząbek czosnku
 2 szczypty curry
 1 szczypta kminku (opcjonalnie)
 1 szczypta pieprzu czarnego
 1 szczypta ostrej papryki w proszku
 sól do smaku, około 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
 świeża kolendra do posypania

1

Na patelnię wlej olej. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, delikatnie posól. Smaż na małej mocy palnika.

2

Pokrój mięso w drobną kostkę dodaj na patelnię. Przemieszaj i podsmaż.

3

Następnie pokrój i dodawaj na patelnie kolejno warzywa: marchew, paprykę, cukinię, pomidora. Posól do smaku, dodaj suszone zioła, chilli i przykryj warzywa pokrywką, by się poddusiły.

4

Fasolę czerwoną, czarną i kukurydzę wysyp z puszki na sito i przepłucz wodą, odcedź.

5

Oliwki pokrój z plasterki i dodaj na patelnię. Dorzuć fasolę i kukurydzę, wymieszaj.

6

Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj.

7

Składniki na sos umieść razem w wysokim naczyniu (czosnek pokrój). Zblenduj krótko razem. Dopraw w razie potrzeby według własnego smaku.

8

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na obu częściach dno posmaruj cienką warstwą sosu.

9

Na każdy placek tortilli nakładaj na środek po 3 pełne łyżki farszu. Rozprowadź na środku tak, żeby od brzegów pozostały 3cm bez farszu. Posyp łyżką startego sera.

10

Zewnętrzne dwa brzegi zegnij delikatnie do środka, potem przeciwstawny brzeg zacznij zwijać do środka, tak, żeby zwinąć tortillę w rulon. Układaj w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.

11

Gdy wykorzystasz cały farsz i ułożysz tortille na obu połówkach naczynia żaroodpornego, polej je cienką warstwą sosu z wierzchu i posyp resztą sera żółtego. Posyp posiekaną kolendrą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Składniki

 15 dużych tortilli pszennych
 1 pojedyncza pierś z kurczaka
 200 g sera cheddar
 100 g sera gouda
 1 papryka zielona
 1 papryka czerwona
 1 marchewka
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 łyżki czarnych oliwek
 1 cukinia
 1 puszka kukurydzy
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 puszka czarnej fasoli
 1 pomidor
 3 szczypty mieszanki ziół, np. prowansalskich
 sól do smaku
 ½ łyżeczki chilli w proszku
 3 łyżki oleju do podsmażenia
Sos:
 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
 1 łyżka stołowa śmietany 18%
 1 ząbek czosnku
 2 szczypty curry
 1 szczypta kminku (opcjonalnie)
 1 szczypta pieprzu czarnego
 1 szczypta ostrej papryki w proszku
 sól do smaku, około 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
 świeża kolendra do posypania

Przygotowanie

1

Na patelnię wlej olej. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, delikatnie posól. Smaż na małej mocy palnika.

2

Pokrój mięso w drobną kostkę dodaj na patelnię. Przemieszaj i podsmaż.

3

Następnie pokrój i dodawaj na patelnie kolejno warzywa: marchew, paprykę, cukinię, pomidora. Posól do smaku, dodaj suszone zioła, chilli i przykryj warzywa pokrywką, by się poddusiły.

4

Fasolę czerwoną, czarną i kukurydzę wysyp z puszki na sito i przepłucz wodą, odcedź.

5

Oliwki pokrój z plasterki i dodaj na patelnię. Dorzuć fasolę i kukurydzę, wymieszaj.

6

Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj.

7

Składniki na sos umieść razem w wysokim naczyniu (czosnek pokrój). Zblenduj krótko razem. Dopraw w razie potrzeby według własnego smaku.

8

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na obu częściach dno posmaruj cienką warstwą sosu.

9

Na każdy placek tortilli nakładaj na środek po 3 pełne łyżki farszu. Rozprowadź na środku tak, żeby od brzegów pozostały 3cm bez farszu. Posyp łyżką startego sera.

10

Zewnętrzne dwa brzegi zegnij delikatnie do środka, potem przeciwstawny brzeg zacznij zwijać do środka, tak, żeby zwinąć tortillę w rulon. Układaj w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.

11

Gdy wykorzystasz cały farsz i ułożysz tortille na obu połówkach naczynia żaroodpornego, polej je cienką warstwą sosu z wierzchu i posyp resztą sera żółtego. Posyp posiekaną kolendrą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Enchiladas z kurczakiem i warzywami
(Odwiedzono 222 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *