Gulasz wołowy z papryką

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościZaawansowany

Aromatyczny gulasz wołowy, świetnie komponuje się z kaszą gryczaną, ale również super pasuje do placków ziemniaczanych.

Porcje 6 Porcji
Razem4 h

Składniki
 ½ kg mięsa wołowego z udźca lub łopatki
 1 papryka czerwona
 1 papryka żółta
 2 cebule
 2 łyżki sosu sojowego
 1 kopiasta łyżka mąki
 3 ziarenka ziela angielskiego
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 szczypta ostrej papryki
 sól do smaku
 olej

1

Mięso pokrój na małe cienkie kawałeczki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko mięso. Uwaga- może się przyklejać, trzeba mieszać.

2

Podlej je woda, tak, żeby całkowicie przykryła mięso i duś, od czasu do czasu mieszając.

3

Dodaj sos sojowy, ziele, paprykę w proszku (przyprawę).

4

Pokrój cebulę w piórka i dodaj.

5

Bardzo długo duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojoną w duża kostkę paprykę i duś dalej, do momentu aż mięso będzie się bardzo miękkie a cebula się rozpadnie. Na koniec ostrożnie posól gulasz do smaku.

6

Czas przygotowania zależy od rodzaju wołowiny, który kupimy. Z pewnością będzie dłuższy niż dwie godziny, dlatego taki gulasz najlepiej przygotować sobie z zapasem czasu.

Składniki

Składniki
 ½ kg mięsa wołowego z udźca lub łopatki
 1 papryka czerwona
 1 papryka żółta
 2 cebule
 2 łyżki sosu sojowego
 1 kopiasta łyżka mąki
 3 ziarenka ziela angielskiego
 1 łyżka słodkiej papryki
 1 szczypta ostrej papryki
 sól do smaku
 olej

Przygotowanie

1

Mięso pokrój na małe cienkie kawałeczki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko mięso. Uwaga- może się przyklejać, trzeba mieszać.

2

Podlej je woda, tak, żeby całkowicie przykryła mięso i duś, od czasu do czasu mieszając.

3

Dodaj sos sojowy, ziele, paprykę w proszku (przyprawę).

4

Pokrój cebulę w piórka i dodaj.

5

Bardzo długo duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojoną w duża kostkę paprykę i duś dalej, do momentu aż mięso będzie się bardzo miękkie a cebula się rozpadnie. Na koniec ostrożnie posól gulasz do smaku.

6

Czas przygotowania zależy od rodzaju wołowiny, który kupimy. Z pewnością będzie dłuższy niż dwie godziny, dlatego taki gulasz najlepiej przygotować sobie z zapasem czasu.

Gulasz wołowy z papryką
(Odwiedzono 233 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. Zuza 17 lipca 2021 at 18:36

    Zrobiłam, pyszny i bardzo sycący

  2. wandaibanda 18 sierpnia 2021 at 19:01

    wyszedł fajny, aromatyczny, nie za gęsty i nie za rzadki

  3. Karolina 16 września 2021 at 17:16

    Najlepszy gulasz wołowy jaki jadłam!