Aromatyczny gulasz wołowy, świetnie komponuje się z kaszą gryczaną, ale również super pasuje do placków ziemniaczanych.
Mięso pokrój na małe cienkie kawałeczki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko mięso. Uwaga- może się przyklejać, trzeba mieszać.
Podlej je woda, tak, żeby całkowicie przykryła mięso i duś, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sos sojowy, ziele, paprykę w proszku (przyprawę).
Pokrój cebulę w piórka i dodaj.
Bardzo długo duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojoną w duża kostkę paprykę i duś dalej, do momentu aż mięso będzie się bardzo miękkie a cebula się rozpadnie. Na koniec ostrożnie posól gulasz do smaku.
Czas przygotowania zależy od rodzaju wołowiny, który kupimy. Z pewnością będzie dłuższy niż dwie godziny, dlatego taki gulasz najlepiej przygotować sobie z zapasem czasu.
Składniki
Przygotowanie
Mięso pokrój na małe cienkie kawałeczki i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko mięso. Uwaga- może się przyklejać, trzeba mieszać.
Podlej je woda, tak, żeby całkowicie przykryła mięso i duś, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sos sojowy, ziele, paprykę w proszku (przyprawę).
Pokrój cebulę w piórka i dodaj.
Bardzo długo duś pod przykryciem, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojoną w duża kostkę paprykę i duś dalej, do momentu aż mięso będzie się bardzo miękkie a cebula się rozpadnie. Na koniec ostrożnie posól gulasz do smaku.
Czas przygotowania zależy od rodzaju wołowiny, który kupimy. Z pewnością będzie dłuższy niż dwie godziny, dlatego taki gulasz najlepiej przygotować sobie z zapasem czasu.
Zrobiłam, pyszny i bardzo sycący
wyszedł fajny, aromatyczny, nie za gęsty i nie za rzadki
Najlepszy gulasz wołowy jaki jadłam!