Przygotowanie mięsa z kaczki na obiad wcale nie musi być trudne, ani czasochłonne! 🙂 Mięso z kaczki odpowiednio i długo pieczone będzie miękkie i rozpływające się w ustach, a dodatek słodko-winnych jabłek zadowoli podniebienie niejednego małego i większego smakosza 😉
Przygotuj naczynie żaroodporne (spód) lub blaszkę do pieczenia i kawałek foliowego rękawa do pieczenia.
Rękaw rozłóż na naczyniu do pieczenia.
Mięso umyj i osusz. Posyp i natrzyj solą. Posyp majerankiem. Ułóż mięso w rękawie.
Umyte jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż jabłka obok kaczki w rękawie.
Na każdym udku połóż po łyżeczce masła klarowanego.
Zawiąż brzegi rękawa i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni.
Piecz w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 1,5 godziny.
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj naczynie żaroodporne (spód) lub blaszkę do pieczenia i kawałek foliowego rękawa do pieczenia.
Rękaw rozłóż na naczyniu do pieczenia.
Mięso umyj i osusz. Posyp i natrzyj solą. Posyp majerankiem. Ułóż mięso w rękawie.
Umyte jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż jabłka obok kaczki w rękawie.
Na każdym udku połóż po łyżeczce masła klarowanego.
Zawiąż brzegi rękawa i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni.
Piecz w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 1,5 godziny.