Miękka kaczka z jabłkami

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Przygotowanie mięsa z kaczki na obiad wcale nie musi być trudne, ani czasochłonne! 🙂 Mięso z kaczki odpowiednio i długo pieczone będzie miękkie i rozpływające się w ustach, a dodatek słodko-winnych jabłek zadowoli podniebienie niejednego małego i większego smakosza 😉

Porcje 4 Porcji
Przygotowanie15 minWykonanie3 hRazem3 h 15 min

 4 nogi z kaczki ze skórą (można wymienić na piersi ze skórą)
 4 jabłka odmiany Jonagold
 4 łyżeczki masła klarowanego
 8 szczypt majeranku
 sól

1

Przygotuj naczynie żaroodporne (spód) lub blaszkę do pieczenia i kawałek foliowego rękawa do pieczenia.
Rękaw rozłóż na naczyniu do pieczenia.

2

Mięso umyj i osusz. Posyp i natrzyj solą. Posyp majerankiem. Ułóż mięso w rękawie.

3

Umyte jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż jabłka obok kaczki w rękawie.

4

Na każdym udku połóż po łyżeczce masła klarowanego.

5

Zawiąż brzegi rękawa i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni.

6

Piecz w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 1,5 godziny.

Składniki

 4 nogi z kaczki ze skórą (można wymienić na piersi ze skórą)
 4 jabłka odmiany Jonagold
 4 łyżeczki masła klarowanego
 8 szczypt majeranku
 sól

Przygotowanie

1

Przygotuj naczynie żaroodporne (spód) lub blaszkę do pieczenia i kawałek foliowego rękawa do pieczenia.
Rękaw rozłóż na naczyniu do pieczenia.

2

Mięso umyj i osusz. Posyp i natrzyj solą. Posyp majerankiem. Ułóż mięso w rękawie.

3

Umyte jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż jabłka obok kaczki w rękawie.

4

Na każdym udku połóż po łyżeczce masła klarowanego.

5

Zawiąż brzegi rękawa i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni.

6

Piecz w tej temperaturze przez 1,5 godziny.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 1,5 godziny.

Kaczka z jabłkami
(Odwiedzono 652 razy, 1 wizyt dziś)