Kebab na domowym cienkim cieście

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Coś dla starszych dzieci. Kto by pomyślał, że kebaba tak łatwo zrobić w domu, smaczniejszego i w dodatku zdrowszego? 🙂

Porcje 4 Porcji
Razem30 min

 2 piersi z kurczaka
 przyprawa do gyrosa
 1/4 główki białej kapusty
 1 mała marchewka
 garść natki pietruszki
 1 kubeczek jogurtu naturalnego
 100 ml śmietanki 30%
 1 łyżka stołowa majonezu
 1 ząbek czosnku
 szczypta ziół prowansalskich
 2 szklanki mąki pszennej
  szklanka oliwy
 ½ szklanka bardzo ciepłej wody
 ulubione dodatki np. ogórek, cebula
 olej do smażenia
 sól do smaku

1

Mięso potnij na kawałki, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni.

2

Kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski z warzywami posiekaną natkę pietruszki. Posól 2 szczypty soli do smaku i dodaj 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.

3

Jogurt, śmietankę, majonez umieść w miseczce i wymieszaj. Dodaj rozgnieciony albo drobno pokrojony ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich. Dodaj szczyptę soli do smaku (lub więcej). Wymieszaj sos.

4

Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/3 szklanki oliwy, 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto.

5

Podziel ciasto na 4 części.

6

Na stolnicy lub papierze do pieczenia ułożonym na blacie ułóż jedną porcję ciasta. Uformuj w rękach placek, na koniec połóż go i rozwałkuj na okrągły kształt wielkości dużej patelni (około 28cm średnicy).

7

Placki smaż na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Po usmażeniu układaj placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Wtedy jeszcze nieco zmiękną i będą się łatwiej zawijać. Nie jest to konieczne, bo można je zawijać od razu po usmażeniu.

8

Na usmażonego placka nałóż 1/4 mięsa, polej sosem, ułóż surówkę i swoje ulubione dodatki. Zawiń i gotowe 🙂

Składniki

 2 piersi z kurczaka
 przyprawa do gyrosa
 1/4 główki białej kapusty
 1 mała marchewka
 garść natki pietruszki
 1 kubeczek jogurtu naturalnego
 100 ml śmietanki 30%
 1 łyżka stołowa majonezu
 1 ząbek czosnku
 szczypta ziół prowansalskich
 2 szklanki mąki pszennej
  szklanka oliwy
 ½ szklanka bardzo ciepłej wody
 ulubione dodatki np. ogórek, cebula
 olej do smażenia
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Mięso potnij na kawałki, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni.

2

Kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski z warzywami posiekaną natkę pietruszki. Posól 2 szczypty soli do smaku i dodaj 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.

3

Jogurt, śmietankę, majonez umieść w miseczce i wymieszaj. Dodaj rozgnieciony albo drobno pokrojony ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich. Dodaj szczyptę soli do smaku (lub więcej). Wymieszaj sos.

4

Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/3 szklanki oliwy, 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto.

5

Podziel ciasto na 4 części.

6

Na stolnicy lub papierze do pieczenia ułożonym na blacie ułóż jedną porcję ciasta. Uformuj w rękach placek, na koniec połóż go i rozwałkuj na okrągły kształt wielkości dużej patelni (około 28cm średnicy).

7

Placki smaż na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Po usmażeniu układaj placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Wtedy jeszcze nieco zmiękną i będą się łatwiej zawijać. Nie jest to konieczne, bo można je zawijać od razu po usmażeniu.

8

Na usmażonego placka nałóż 1/4 mięsa, polej sosem, ułóż surówkę i swoje ulubione dodatki. Zawiń i gotowe 🙂

Kebab na domowym cienkim cieście
(Odwiedzono 1 419 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *