Coś dla starszych dzieci. Kto by pomyślał, że kebaba tak łatwo zrobić w domu, smaczniejszego i w dodatku zdrowszego? 🙂
Mięso potnij na kawałki, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni.
Kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski z warzywami posiekaną natkę pietruszki. Posól 2 szczypty soli do smaku i dodaj 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.
Jogurt, śmietankę, majonez umieść w miseczce i wymieszaj. Dodaj rozgnieciony albo drobno pokrojony ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich. Dodaj szczyptę soli do smaku (lub więcej). Wymieszaj sos.
Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/3 szklanki oliwy, 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 4 części.
Na stolnicy lub papierze do pieczenia ułożonym na blacie ułóż jedną porcję ciasta. Uformuj w rękach placek, na koniec połóż go i rozwałkuj na okrągły kształt wielkości dużej patelni (około 28cm średnicy).
Placki smaż na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Po usmażeniu układaj placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Wtedy jeszcze nieco zmiękną i będą się łatwiej zawijać. Nie jest to konieczne, bo można je zawijać od razu po usmażeniu.
Na usmażonego placka nałóż 1/4 mięsa, polej sosem, ułóż surówkę i swoje ulubione dodatki. Zawiń i gotowe 🙂
Składniki
Przygotowanie
Mięso potnij na kawałki, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni.
Kapustę posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do miski z warzywami posiekaną natkę pietruszki. Posól 2 szczypty soli do smaku i dodaj 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.
Jogurt, śmietankę, majonez umieść w miseczce i wymieszaj. Dodaj rozgnieciony albo drobno pokrojony ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich. Dodaj szczyptę soli do smaku (lub więcej). Wymieszaj sos.
Mąkę wsyp do miski, dodaj 1/3 szklanki oliwy, 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 4 części.
Na stolnicy lub papierze do pieczenia ułożonym na blacie ułóż jedną porcję ciasta. Uformuj w rękach placek, na koniec połóż go i rozwałkuj na okrągły kształt wielkości dużej patelni (około 28cm średnicy).
Placki smaż na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Po usmażeniu układaj placki na sobie na talerzu i przykrywamy folią. Wtedy jeszcze nieco zmiękną i będą się łatwiej zawijać. Nie jest to konieczne, bo można je zawijać od razu po usmażeniu.
Na usmażonego placka nałóż 1/4 mięsa, polej sosem, ułóż surówkę i swoje ulubione dodatki. Zawiń i gotowe 🙂