Delikatne klopsiki w pomidorowym sosie z warzywami. Zaskakująco dobre połączenie smaków- sos jest lekko słodki ze względu na marchewkę, przełamany niewielką ilością ogórka kiszonego.
Jeśli masz świeżą fasolkę, ugotuj ją na wodzie w osobnym garnku.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Odrywaj po kawałku i uformuj klopsiki, obtaczaj w mące i odkładaj na osobny talerz.
W garnku zagotuj litr wody, lekko posól. Wrzucaj klopsiki na gotującą się wodę, gotuj około 25 minut.
Warzywa umyj, obierz. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodaj obrane i pokrojone pieczarki oraz pora. Dodaj dwie szczypty soli. Podsmaż około 3 minuty.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz kawałki fasolki. Podlej wodą i duś około 10 minut.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z klopsikami. Dodaj też pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.
W szklance lub kubeczku rozmieszaj mąkę pszenna, ziemniaczaną i śmietankę, tak, by nie było grudek. Dodaj ostrożnie i powoli do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze około 3 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z kasza gryczana lub pęczakiem.
Składniki
Przygotowanie
Jeśli masz świeżą fasolkę, ugotuj ją na wodzie w osobnym garnku.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Odrywaj po kawałku i uformuj klopsiki, obtaczaj w mące i odkładaj na osobny talerz.
W garnku zagotuj litr wody, lekko posól. Wrzucaj klopsiki na gotującą się wodę, gotuj około 25 minut.
Warzywa umyj, obierz. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodaj obrane i pokrojone pieczarki oraz pora. Dodaj dwie szczypty soli. Podsmaż około 3 minuty.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz kawałki fasolki. Podlej wodą i duś około 10 minut.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z klopsikami. Dodaj też pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.
W szklance lub kubeczku rozmieszaj mąkę pszenna, ziemniaczaną i śmietankę, tak, by nie było grudek. Dodaj ostrożnie i powoli do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze około 3 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z kasza gryczana lub pęczakiem.
fajne, kolorowe danie. a do tego smaczne