Klopsiki w sosie warzywnym

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŚredni

Delikatne klopsiki w pomidorowym sosie z warzywami. Zaskakująco dobre połączenie smaków- sos jest lekko słodki ze względu na marchewkę, przełamany niewielką ilością ogórka kiszonego.

Porcje 6 Porcji
Razem1 h 30 min

Klopsiki:
 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
 4 łyżki bułki tartej
 1 jajko
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczki soli
 szczypta ziół prowansalskich
 mąka pszenna do obtoczenia
Sos:
 2 garści żółtej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
 100 g pieczarek
 1 cebula
 ½ mniejszego pora
 3 marchewki
 1 pietruszka
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
 1 łyżka stołowa mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 4 łyżki oleju
 sól do smaku

1

Jeśli masz świeżą fasolkę, ugotuj ją na wodzie w osobnym garnku.

2

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3

Odrywaj po kawałku i uformuj klopsiki, obtaczaj w mące i odkładaj na osobny talerz.

4

W garnku zagotuj litr wody, lekko posól. Wrzucaj klopsiki na gotującą się wodę, gotuj około 25 minut.

5

Warzywa umyj, obierz. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę.

6

Dodaj obrane i pokrojone pieczarki oraz pora. Dodaj dwie szczypty soli. Podsmaż około 3 minuty.

7

Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz kawałki fasolki. Podlej wodą i duś około 10 minut.

8

Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z klopsikami. Dodaj też pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.

9

W szklance lub kubeczku rozmieszaj mąkę pszenna, ziemniaczaną i śmietankę, tak, by nie było grudek. Dodaj ostrożnie i powoli do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze około 3 minut.

10

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z kasza gryczana lub pęczakiem.

Składniki

Klopsiki:
 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
 4 łyżki bułki tartej
 1 jajko
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczki soli
 szczypta ziół prowansalskich
 mąka pszenna do obtoczenia
Sos:
 2 garści żółtej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
 100 g pieczarek
 1 cebula
 ½ mniejszego pora
 3 marchewki
 1 pietruszka
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
 1 łyżka stołowa mąki pszennej
 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
 4 łyżki oleju
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Jeśli masz świeżą fasolkę, ugotuj ją na wodzie w osobnym garnku.

2

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praske czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

3

Odrywaj po kawałku i uformuj klopsiki, obtaczaj w mące i odkładaj na osobny talerz.

4

W garnku zagotuj litr wody, lekko posól. Wrzucaj klopsiki na gotującą się wodę, gotuj około 25 minut.

5

Warzywa umyj, obierz. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę.

6

Dodaj obrane i pokrojone pieczarki oraz pora. Dodaj dwie szczypty soli. Podsmaż około 3 minuty.

7

Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz kawałki fasolki. Podlej wodą i duś około 10 minut.

8

Gdy warzywa zmiękną, dodaj je do garnka z klopsikami. Dodaj też pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.

9

W szklance lub kubeczku rozmieszaj mąkę pszenna, ziemniaczaną i śmietankę, tak, by nie było grudek. Dodaj ostrożnie i powoli do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze około 3 minut.

10

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje z kasza gryczana lub pęczakiem.

Klopsiki w sosie warzywnym
(Odwiedzono 151 razy, 1 wizyt dziś)

1 komentarz

  1. justi 5 grudnia 2020 at 14:03

    fajne, kolorowe danie. a do tego smaczne