Kluski śląskie z mięsem

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościZaawansowany

Tradycyjne danie, dość pracowite i pracochłonne, ale za to dobrze wchodzi do brzuszków 🙂 Farsz mięsny jest oczywiście z dodatkiem warzyw.

Porcje 8 Porcji
Razem2 h

Ciasto:
 2 kg ziemniaków
 mąka ziemniaczana
 1 jajko
Farsz:
 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 1 marchew
 1 pietruszka lub ćwierć małego selera
 2 szczypty pieprzu ziołowego
 2 szczypty majeranku
 olej
 sól do smaku

1

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź z wody i ugnieć na gładką masę (ale nie blenduj). Poczekaj, aż ostygną, w międzyczasie przygotuj mięsny farsz.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

3

Dodaj starte warzywa i podsmaż na wolnym ogniu razem z cebulą (można użyć też warzyw ugotowanych z rosołu, tylko wtedy należy je dodać na koniec do usmażonego już mięsa).

4

Dodaj mięso i przyprawy, smaż mieszając około 15 minut (czas smażenia dostosuj do mięsa, jeśli używasz wieprzowiny lub wołowiny to oczywiście musi to być dłużej).

5

Przełóż usmażone mięso z warzywami do pojemnika lub miski (bez wody/tłuszczu) i zblenduj. Farsz powinien być miękki i wygodny do nakładania łyżeczką. Jeśli jest zbyt zbity, możesz dodać jajko, a jeśli jest bardzo rzadki, możesz dosypać odrobinę kaszy mannej.

6

Ostudzone ziemniaki (nie mogą być gorące ani bardzo ciepłe, gdyż masa wyjdzie wilgotna i kleista) o letniej temperaturze ugnieć jeszcze raz, by były gładkie. Wyrównaj ich powierzchnię w garnku i wyjmij jedną czwartą, robiąc w garnku dołek odpowiadający ćwierci masy ziemniaków. W to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wymieszaj, ugniatając na jednolitą masę.

7

Z powstałej masy odrywaj kulki, formując płaskie koła. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, zlep od góry, wyrównaj i zrób palcem lekkie zagłębienie pośrodku.

8

Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionym sosem lub z masłem i ulubionymi dodatkami.

9

Z podanego przepisu możesz też przygotować wersję bezmięsną do gulaszu.

Składniki

Ciasto:
 2 kg ziemniaków
 mąka ziemniaczana
 1 jajko
Farsz:
 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 1 marchew
 1 pietruszka lub ćwierć małego selera
 2 szczypty pieprzu ziołowego
 2 szczypty majeranku
 olej
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Odcedź z wody i ugnieć na gładką masę (ale nie blenduj). Poczekaj, aż ostygną, w międzyczasie przygotuj mięsny farsz.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.

3

Dodaj starte warzywa i podsmaż na wolnym ogniu razem z cebulą (można użyć też warzyw ugotowanych z rosołu, tylko wtedy należy je dodać na koniec do usmażonego już mięsa).

4

Dodaj mięso i przyprawy, smaż mieszając około 15 minut (czas smażenia dostosuj do mięsa, jeśli używasz wieprzowiny lub wołowiny to oczywiście musi to być dłużej).

5

Przełóż usmażone mięso z warzywami do pojemnika lub miski (bez wody/tłuszczu) i zblenduj. Farsz powinien być miękki i wygodny do nakładania łyżeczką. Jeśli jest zbyt zbity, możesz dodać jajko, a jeśli jest bardzo rzadki, możesz dosypać odrobinę kaszy mannej.

6

Ostudzone ziemniaki (nie mogą być gorące ani bardzo ciepłe, gdyż masa wyjdzie wilgotna i kleista) o letniej temperaturze ugnieć jeszcze raz, by były gładkie. Wyrównaj ich powierzchnię w garnku i wyjmij jedną czwartą, robiąc w garnku dołek odpowiadający ćwierci masy ziemniaków. W to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i wymieszaj, ugniatając na jednolitą masę.

7

Z powstałej masy odrywaj kulki, formując płaskie koła. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu, zlep od góry, wyrównaj i zrób palcem lekkie zagłębienie pośrodku.

8

Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionym sosem lub z masłem i ulubionymi dodatkami.

9

Z podanego przepisu możesz też przygotować wersję bezmięsną do gulaszu.

Kluski śląskie z mięsem
(Odwiedzono 259 razy, 1 wizyt dziś)

2 Komentarze

  1. cytryneczka 16 lutego 2021 at 14:35

    super pomysł na obiad dla malucha, bardzo smakowite

  2. Marta 22 maja 2021 at 14:57

    U nas to już klasyk 🙂 Polecam na sobotnie popołudnia.