Moja wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym 🙂
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę do miski. Dolej 4 łyżki sosu sojowego i wymieszaj.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij w woku na oleju. Posól szczyptą soli.
Dodaj kurczaka i podsmaż. Wymieszaj.
Selera i marchew obierz i pokrój w słupki. Dorzuć do woka. Wymieszaj.
Paprykę pokrój też w paseczki i dorzuć do woka. Dodaj 2 szczypty ostrej papryki i wymieszaj.
Ananasa pokrój w kawałki i dorzuć do woka. Wlej też syrop z puszki. Wymieszaj.
Dolej minimalną ilość wody, tylko tyle, żeby wyrównała do poziomu warzyw.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę i wymieszaj.
W małej miseczce albo szklance wlej 3-4 łyżki wody i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie żeby powstała gładka, lejąca masa.
Wlej cienkim strumieniem do woka, cały czas szybko mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.
Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.
Składniki
Przygotowanie
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę do miski. Dolej 4 łyżki sosu sojowego i wymieszaj.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij w woku na oleju. Posól szczyptą soli.
Dodaj kurczaka i podsmaż. Wymieszaj.
Selera i marchew obierz i pokrój w słupki. Dorzuć do woka. Wymieszaj.
Paprykę pokrój też w paseczki i dorzuć do woka. Dodaj 2 szczypty ostrej papryki i wymieszaj.
Ananasa pokrój w kawałki i dorzuć do woka. Wlej też syrop z puszki. Wymieszaj.
Dolej minimalną ilość wody, tylko tyle, żeby wyrównała do poziomu warzyw.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego i pół łyżeczki soli. Wymieszaj.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę i wymieszaj.
W małej miseczce albo szklance wlej 3-4 łyżki wody i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie żeby powstała gładka, lejąca masa.
Wlej cienkim strumieniem do woka, cały czas szybko mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.
Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.