Łagodna zupa pomidorowa

AutorMatkaKategoriaZupa

Łagodna zupka pomidorowa, najlepsza wśród pomidorowych 🙂

Porcje 8 Porcji
Razem3 h

 3 pałki z kurczaka
 250 g przecieru pomidorowego
 1 marchew
 1 pietruszka
 ½ cebuli
 ¼ małego selera
 ¼ pora
 1 ziemniak
 100 g śmietanki kremówki 30%
 4 liście laurowe
 4 ziarenka ziela angielskiego
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

Zagotuj 2,25l wody. Dodaj 1/2 łyżki soli.

2

Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.

3

Pietruszkę, marchew, selera i ziemniaka obierz i pokrój na dużą kostkę. Cebulę i pora posiekaj drobniej.

4

Po 30 minutach dorzuć warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Gotuj przez kolejne 20 minut.

5

Wyciągnij z zupy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Blenduj resztę. Uzupełnij wodę, która odparowała do początkowego poziomu.

6

Dolej śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą. Podawaj z ugotowanym osobno makaronem.

Składniki

 3 pałki z kurczaka
 250 g przecieru pomidorowego
 1 marchew
 1 pietruszka
 ½ cebuli
 ¼ małego selera
 ¼ pora
 1 ziemniak
 100 g śmietanki kremówki 30%
 4 liście laurowe
 4 ziarenka ziela angielskiego
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Zagotuj 2,25l wody. Dodaj 1/2 łyżki soli.

2

Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.

3

Pietruszkę, marchew, selera i ziemniaka obierz i pokrój na dużą kostkę. Cebulę i pora posiekaj drobniej.

4

Po 30 minutach dorzuć warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Gotuj przez kolejne 20 minut.

5

Wyciągnij z zupy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Blenduj resztę. Uzupełnij wodę, która odparowała do początkowego poziomu.

6

Dolej śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą. Podawaj z ugotowanym osobno makaronem.

Łagodna zupa pomidorowa
(Odwiedzono 830 razy, 1 wizyt dziś)