Mini drożdżówki z twarożkiem i owocami

AutorMatkaKategoriaPodwieczorekPoziom trudnościZaawansowany

Mięciutkie, puszyste drożdżówki w wersji mini- w sam raz do łapki 🙂 Z dodatkiem sezonowych owoców, idealne na podwieczorek lub do szkolnej śniadaniówki.

Porcje 20 Porcji
Razem3 h

Ciasto:
 2 szklanki* i 3 łyżki mąki pszennej
 ¾ szklanki* lekko ciepłego mleka
 2 jajka (rozmiar M)
 2 żółtka
 3 łyżki cukru
 60 g roztopionego, ostudzonego masła
 15 g świeżych drożdży
 szczypta soli
Twarożek:
 250 g twarogu półtłustego
 1 żółtko
 2 łyżki masła
 1 cukier wanilinowy
 1 łyżka stołowa cukru
Kruszonka:
 30 g roztopionego masła
 1 cukier wanilinowy
 3 łyżki cukru
 3 łyżki mąki
Dodatki:
 sezonowe owoce: brzoskwinie, jagody, maliny, truskawki świeże lub mrożone
 białko oddzielone od żółtek do posmarowania bułek

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zwłaszcza drożdże i jajka, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

2

Przygotuj rozczyn- drożdże rozmieszaj z łyżką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i mąki na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

3

Pozostałe składniki na ciasto umieść w misce i dodaj wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto do momentu aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Powinno się łatwo odrywać od miski. Konsystencja ciasta na początku jest dość rzadka w porównaniu do innych ciast drożdżowych- tak ma być, nie ma potrzeby dosypywania mąki. Po wyrobieniu ciasto będzie lżejsze i bardziej puszyste po upieczeniu.

4

Wyrobione ciasto dostaw przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość, około 1,5 godziny.

5

W tym czasie przygotuj twarożek i kruszonkę.
Składniki na twarożek wystarczy zblendować razem.

6

Do kruszonki rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj. Będzie sypka. Jeśli lubisz dużo grubej, zbitej kruszonki można dodać jeszcze łyżkę masła (opcjonalnie, my wolimy taką lekką kruszonkę jak na zdjęciu).

7

Przygotuj owoce- pokrój na mniejsze kawałki tak jak lubisz.

8

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Lekko wyrób i podziel na 20 części.

9

Na formach do pieczenia ułóż papier do pieczenia. Układaj okrągłe kawałki ciasta w dużych odstępach (około 4 na standardową blachę). Zostaw na 30 minut do podrośnięcia.

10

Po tym czasie oprósz dół małego kieliszka w mące i wyciskaj w każdym kawałku ciasta do samego dołu otwór na środku.

11

W każdym zagłębieniu ułóż po łyżce twarożku, wciśnij owoce do środka i posyp kruszonką. Brzegi ciasta posmaruj białkiem.

12

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut (do złotego koloru, czas może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika).

* 1 szklanka to około 250ml

Składniki

Ciasto:
 2 szklanki* i 3 łyżki mąki pszennej
 ¾ szklanki* lekko ciepłego mleka
 2 jajka (rozmiar M)
 2 żółtka
 3 łyżki cukru
 60 g roztopionego, ostudzonego masła
 15 g świeżych drożdży
 szczypta soli
Twarożek:
 250 g twarogu półtłustego
 1 żółtko
 2 łyżki masła
 1 cukier wanilinowy
 1 łyżka stołowa cukru
Kruszonka:
 30 g roztopionego masła
 1 cukier wanilinowy
 3 łyżki cukru
 3 łyżki mąki
Dodatki:
 sezonowe owoce: brzoskwinie, jagody, maliny, truskawki świeże lub mrożone
 białko oddzielone od żółtek do posmarowania bułek

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zwłaszcza drożdże i jajka, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.

2

Przygotuj rozczyn- drożdże rozmieszaj z łyżką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i mąki na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

3

Pozostałe składniki na ciasto umieść w misce i dodaj wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto do momentu aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Powinno się łatwo odrywać od miski. Konsystencja ciasta na początku jest dość rzadka w porównaniu do innych ciast drożdżowych- tak ma być, nie ma potrzeby dosypywania mąki. Po wyrobieniu ciasto będzie lżejsze i bardziej puszyste po upieczeniu.

4

Wyrobione ciasto dostaw przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość, około 1,5 godziny.

5

W tym czasie przygotuj twarożek i kruszonkę.
Składniki na twarożek wystarczy zblendować razem.

6

Do kruszonki rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj. Będzie sypka. Jeśli lubisz dużo grubej, zbitej kruszonki można dodać jeszcze łyżkę masła (opcjonalnie, my wolimy taką lekką kruszonkę jak na zdjęciu).

7

Przygotuj owoce- pokrój na mniejsze kawałki tak jak lubisz.

8

Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Lekko wyrób i podziel na 20 części.

9

Na formach do pieczenia ułóż papier do pieczenia. Układaj okrągłe kawałki ciasta w dużych odstępach (około 4 na standardową blachę). Zostaw na 30 minut do podrośnięcia.

10

Po tym czasie oprósz dół małego kieliszka w mące i wyciskaj w każdym kawałku ciasta do samego dołu otwór na środku.

11

W każdym zagłębieniu ułóż po łyżce twarożku, wciśnij owoce do środka i posyp kruszonką. Brzegi ciasta posmaruj białkiem.

12

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut (do złotego koloru, czas może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika).

Mini drożdżówki z twarożkiem i owocami
(Odwiedzono 3 673 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *