Prosty w wykonaniu chleb z mąki pszennej, z mlekiem i masłem. Nie zawiera cukru poza minimalną ilością potrzebną do rozczynu drożdży. Rośnie ładnie jak chleb tostowy. Urozmaicenie kanapek do śniadaniówki 🙂
Przygotuj rozczyn z drożdży. Do drożdży dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mleka (z odmierzonej ilości), 1 łyżkę mąki (z odmierzonej ilości). Wymieszaj dokładnie na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia. Z tej masy po wyrośnięciu zrobi się taka bardziej piankowa, puszysta konsystencja.
Masło rozpuść w garnku i zalej zimnym mlekiem.
W misce umieść wszystkie składniki oprócz kakao. Wyrób ciasto, do momentu aż będzie miało gładką, plastyczną konsystencję.
2/5 masy oderwij i przełóż do osobnej miski. Dodaj kakao i wymieszaj, wyrabiając ciasto dalej, do momentu aż uzyskasz jednolity brązowy kolor.
Obie miski przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Dwie keksówki o wymiarach 21 na 10 cm oprósz mąką. Możesz użyć też trzech mniejszych keksówek.
Podziel każde z ciast na tyle części, ile masz keksówek. Odrywając po kawałku ciasta jasnego ułóż warstwę na spodzie keksówki. Potem z kawałków ciemnego ciasta roluj długie paski i układaj wzdłuż keksówki. Przykryj jasnym ciastem. Na koniec połóż na górze dwa zrolowane paski ciemnego ciasta - jako uszka.
Pozostaw jeszcze na około 20-30 minut w keksówce do podrośnięcia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez kolejne 25 minut.
Chleb można przygotować też w wersji bez kakao.
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj rozczyn z drożdży. Do drożdży dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mleka (z odmierzonej ilości), 1 łyżkę mąki (z odmierzonej ilości). Wymieszaj dokładnie na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia. Z tej masy po wyrośnięciu zrobi się taka bardziej piankowa, puszysta konsystencja.
Masło rozpuść w garnku i zalej zimnym mlekiem.
W misce umieść wszystkie składniki oprócz kakao. Wyrób ciasto, do momentu aż będzie miało gładką, plastyczną konsystencję.
2/5 masy oderwij i przełóż do osobnej miski. Dodaj kakao i wymieszaj, wyrabiając ciasto dalej, do momentu aż uzyskasz jednolity brązowy kolor.
Obie miski przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Dwie keksówki o wymiarach 21 na 10 cm oprósz mąką. Możesz użyć też trzech mniejszych keksówek.
Podziel każde z ciast na tyle części, ile masz keksówek. Odrywając po kawałku ciasta jasnego ułóż warstwę na spodzie keksówki. Potem z kawałków ciemnego ciasta roluj długie paski i układaj wzdłuż keksówki. Przykryj jasnym ciastem. Na koniec połóż na górze dwa zrolowane paski ciemnego ciasta - jako uszka.
Pozostaw jeszcze na około 20-30 minut w keksówce do podrośnięcia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez kolejne 25 minut.
Chleb można przygotować też w wersji bez kakao.