Misiowy chleb pszenny

AutorMatkaKategoriaKolacja, ŚniadaniePoziom trudnościŚredni

Prosty w wykonaniu chleb z mąki pszennej, z mlekiem i masłem. Nie zawiera cukru poza minimalną ilością potrzebną do rozczynu drożdży. Rośnie ładnie jak chleb tostowy. Urozmaicenie kanapek do śniadaniówki 🙂

Porcje 15 Porcji
Razem4 h

 700 g mąki pszennej chlebowej
 2 płaskie łyżeczki soli
 55 g masła
 1 łyżka stołowa cukru
 14 g świeżych drożdży
 450 ml mleka
 1 łyżka stołowa ciemnego kakao

1

Przygotuj rozczyn z drożdży. Do drożdży dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mleka (z odmierzonej ilości), 1 łyżkę mąki (z odmierzonej ilości). Wymieszaj dokładnie na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia. Z tej masy po wyrośnięciu zrobi się taka bardziej piankowa, puszysta konsystencja.

2

Masło rozpuść w garnku i zalej zimnym mlekiem.

3

W misce umieść wszystkie składniki oprócz kakao. Wyrób ciasto, do momentu aż będzie miało gładką, plastyczną konsystencję.

4

2/5 masy oderwij i przełóż do osobnej miski. Dodaj kakao i wymieszaj, wyrabiając ciasto dalej, do momentu aż uzyskasz jednolity brązowy kolor.

5

Obie miski przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

6

Dwie keksówki o wymiarach 21 na 10 cm oprósz mąką. Możesz użyć też trzech mniejszych keksówek.

7

Podziel każde z ciast na tyle części, ile masz keksówek. Odrywając po kawałku ciasta jasnego ułóż warstwę na spodzie keksówki. Potem z kawałków ciemnego ciasta roluj długie paski i układaj wzdłuż keksówki. Przykryj jasnym ciastem. Na koniec połóż na górze dwa zrolowane paski ciemnego ciasta - jako uszka.

8

Pozostaw jeszcze na około 20-30 minut w keksówce do podrośnięcia.

9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez kolejne 25 minut.

10

Chleb można przygotować też w wersji bez kakao.

Składniki

 700 g mąki pszennej chlebowej
 2 płaskie łyżeczki soli
 55 g masła
 1 łyżka stołowa cukru
 14 g świeżych drożdży
 450 ml mleka
 1 łyżka stołowa ciemnego kakao

Przygotowanie

1

Przygotuj rozczyn z drożdży. Do drożdży dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mleka (z odmierzonej ilości), 1 łyżkę mąki (z odmierzonej ilości). Wymieszaj dokładnie na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia. Z tej masy po wyrośnięciu zrobi się taka bardziej piankowa, puszysta konsystencja.

2

Masło rozpuść w garnku i zalej zimnym mlekiem.

3

W misce umieść wszystkie składniki oprócz kakao. Wyrób ciasto, do momentu aż będzie miało gładką, plastyczną konsystencję.

4

2/5 masy oderwij i przełóż do osobnej miski. Dodaj kakao i wymieszaj, wyrabiając ciasto dalej, do momentu aż uzyskasz jednolity brązowy kolor.

5

Obie miski przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

6

Dwie keksówki o wymiarach 21 na 10 cm oprósz mąką. Możesz użyć też trzech mniejszych keksówek.

7

Podziel każde z ciast na tyle części, ile masz keksówek. Odrywając po kawałku ciasta jasnego ułóż warstwę na spodzie keksówki. Potem z kawałków ciemnego ciasta roluj długie paski i układaj wzdłuż keksówki. Przykryj jasnym ciastem. Na koniec połóż na górze dwa zrolowane paski ciemnego ciasta - jako uszka.

8

Pozostaw jeszcze na około 20-30 minut w keksówce do podrośnięcia.

9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez kolejne 25 minut.

10

Chleb można przygotować też w wersji bez kakao.

Misiowy chleb pszenny
(Odwiedzono 748 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *