Pieczone mięso mielone do obiadu, z warzywami w środku, to dobra alternatywa dla klopsików. Smaczna na ciepło do obiadu, jak również na zimno jako wędlina.
Marchew, paprykę i pieczarki po obraniu i umyciu pokrój na bardzo drobną kostkę i podduś na niewielkiej ilości oleju.
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Obraną, umytą cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z mięsem. Następnie dodaj jajka, jogurt, bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, bazylię, tymianek i słodką paprykę i wymieszaj dokładnie.
Dodaj podduszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Masa powinna być miękka, lekko luźniejsza niż na kotlety mielone, nie powinna być za bardzo zbita. Przełóż ją do podłużnej foremki (ja używam jednorazowych keksówek).
Piecz w termoobiegu w temperaturze 170C przez 70-80 minut (wiele zależy od piekarnika, dlatego kontroluj pieczeń w trakcie pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekła).
Składniki
Przygotowanie
Marchew, paprykę i pieczarki po obraniu i umyciu pokrój na bardzo drobną kostkę i podduś na niewielkiej ilości oleju.
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Obraną, umytą cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do miski z mięsem. Następnie dodaj jajka, jogurt, bułkę tartą, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, bazylię, tymianek i słodką paprykę i wymieszaj dokładnie.
Dodaj podduszone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Masa powinna być miękka, lekko luźniejsza niż na kotlety mielone, nie powinna być za bardzo zbita. Przełóż ją do podłużnej foremki (ja używam jednorazowych keksówek).
Piecz w termoobiegu w temperaturze 170C przez 70-80 minut (wiele zależy od piekarnika, dlatego kontroluj pieczeń w trakcie pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekła).
długo się robi ale warto!