Pieczone kotleciki warzywne

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Zdrowe kotleciki z piersi kurczaka i warzyw- pieczone zamiast tradycyjnego smażenia.

Porcje 3 Porcji
Razem45 min

Składniki
 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  cukinii
 1 marchewka
 ½ cebuli
 1 ząbek czosnku
 1 jajko
 1 pełna łyżka mąki
 1 szczypta tymianku
 1 szczypta pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

Cukinię umyj i obierz. Zetrzyj na tarce, delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na chwilę, by puściła wodę.

2

Mięso umyj, pokrój w kostkę. Resztę warzyw obierz.

3

Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, zetrzyj marchew.

4

Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, mięso, jajko, mąkę i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Powinna być dość rzadka, ale taka, by można było z niej zrobić kotleciki.

5

Ułóż w formie na papierze do pieczenia uformowane kotleciki. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Składniki

Składniki
 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  cukinii
 1 marchewka
 ½ cebuli
 1 ząbek czosnku
 1 jajko
 1 pełna łyżka mąki
 1 szczypta tymianku
 1 szczypta pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Cukinię umyj i obierz. Zetrzyj na tarce, delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na chwilę, by puściła wodę.

2

Mięso umyj, pokrój w kostkę. Resztę warzyw obierz.

3

Cukinię odciśnij z nadmiaru wody, zetrzyj marchew.

4

Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, mięso, jajko, mąkę i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Powinna być dość rzadka, ale taka, by można było z niej zrobić kotleciki.

5

Ułóż w formie na papierze do pieczenia uformowane kotleciki. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Pieczone kotleciki warzywne

(Odwiedzono 470 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. Julia 12 sierpnia 2021 at 19:04

    Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu i wyszły obłędne

  2. Mama Hani 1 września 2021 at 12:03

    Dzień dobry, mam pytanie, czy można użyć np. kalafiora albo brokuła zamiast cukinii?

    1. Matka 9 września 2021 at 21:27

      Kalafior i brokuł dałyby inną konsystencję, lepszy byłby bakłażan.