Aromatyczne placuszki z cukinii mogą przekonać do siebie niejednego małego smakosza 🙂
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Dodaj dwie szczypty soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż cukinia puści wodę- uwaga, to kluczowy krok dla tych placuszków i nie można go pominąć.
Gdy pod wpływem soli woda wycieknie z cukinii należy odcisnąć cukinię z tej wody. Dopiero tak przygotowaną startą cukinię można użyć do placków.
Dodać resztę składników i wymieszać. Można dodać jeszcze około trzy szczypty soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane, podobną do gęstej śmietany. Gdy dodasz zbyt dużo mąki, będą zbyt zbite i mniej delikatne, za rzadkie- będą zbyt delikatne i będą się rozpadać.
Smaż na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu na złoty kolor.
Składniki
Przygotowanie
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Dodaj dwie szczypty soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut, aż cukinia puści wodę- uwaga, to kluczowy krok dla tych placuszków i nie można go pominąć.
Gdy pod wpływem soli woda wycieknie z cukinii należy odcisnąć cukinię z tej wody. Dopiero tak przygotowaną startą cukinię można użyć do placków.
Dodać resztę składników i wymieszać. Można dodać jeszcze około trzy szczypty soli.
Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane, podobną do gęstej śmietany. Gdy dodasz zbyt dużo mąki, będą zbyt zbite i mniej delikatne, za rzadkie- będą zbyt delikatne i będą się rozpadać.
Smaż na niewielkiej ilości oleju na wolnym ogniu na złoty kolor.
pyszne