Lekka i pożywna propozycja na obiad, wspomnienie dzieciństwa 🙂
Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej umyte mięso. Dodaj sól do smaku i liście laurowe. Gotuj około 40 minut.
W międzyczasie obierz warzywa i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym marchew, pietruszkę, seler.
Pora i cebulę pokrój w kostkę.
Gdy mięso będzie już miękkie, ale nie do końca ugotowane, odlej połowę wywaru (ja mrożę i używam do risotto).
Do garnka z mięsem dodaj warzywa i pieprz do smaku oraz koncentrat pomidorowy.
Gdy warzywa będą miękkie rozmieszaj w miseczce śmietanę razem z mąką, tak, by nie było grudek. Dodaj do mięsa z warzywami (jeśli śmietanka będzie dobrej jakości i dobrze przechowywana to się nie zważy). Gotuj jeszcze mieszając około 5 minut. Dopraw do smaku.
Podaj z ulubionymi dodatkami, nam najlepiej smakuje z ziemniakami 🙂
Składniki
Przygotowanie
Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć do niej umyte mięso. Dodaj sól do smaku i liście laurowe. Gotuj około 40 minut.
W międzyczasie obierz warzywa i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym marchew, pietruszkę, seler.
Pora i cebulę pokrój w kostkę.
Gdy mięso będzie już miękkie, ale nie do końca ugotowane, odlej połowę wywaru (ja mrożę i używam do risotto).
Do garnka z mięsem dodaj warzywa i pieprz do smaku oraz koncentrat pomidorowy.
Gdy warzywa będą miękkie rozmieszaj w miseczce śmietanę razem z mąką, tak, by nie było grudek. Dodaj do mięsa z warzywami (jeśli śmietanka będzie dobrej jakości i dobrze przechowywana to się nie zważy). Gotuj jeszcze mieszając około 5 minut. Dopraw do smaku.
Podaj z ulubionymi dodatkami, nam najlepiej smakuje z ziemniakami 🙂