Kremowa zupa z cukinii z selerem naciowym i śmietankowym serkiem- delikatna i pyszna, najlepsza z grzankami.
Warzywa umyj i obierz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, selera w plasterki, cukinię, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Czosnek pokrój drobno, ziemniaka w kostkę.
W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek i podsmaż około 3 minuty.
Następnie wrzuć cukinię i podsmaż około 2 minuty.
Dodaj resztę warzyw i podsmaż mieszając około 3 minuty.
Następnie wlej bulion (rosół) i dodaj przyprawy. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Wyjmij z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Wrzuć serek.
Mieszaj co chwilę do momentu, aż się roztopi.
Zblenduj całość. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze wody lub dopraw do smaku.
Ilość porcji: 4
* Podane wartości są orientacyjne i dotyczą porcji bez dodatków (kasza, ziemniaki, ryż itp).
Średnia porcja tłuczonych, gotowanych ziemniaków waży 150g i zawiera ok 107kcal, w tym 2.7g białka, 0.15g tłuszczu, 22.5g węglowodanów i 2.1g błonnika.