Opcje drukowania:

Zupa krem z cukinii

Porcje 4 PorcjiRazem30 min

Kremowa zupa z cukinii z selerem naciowym i śmietankowym serkiem- delikatna i pyszna, najlepsza z grzankami.

 1 duża cukinia
 1 mała marchewka
 1 duża cebula
 1 pietruszka
 2 łodygi selera naciowego
 1 duży ziemniak
 1 ząbek czosnku
 50 g serka topionego śmietankowego
 2 szklanki rosołu
 2 łyżki masła klarowanego
 szczypta gałki muszkatołowej
 2 liście laurowe
 2 ziarenka ziela angielskiego
 szczypta pieprzu
 sól do smaku
1

Warzywa umyj i obierz.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, selera w plasterki, cukinię, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Czosnek pokrój drobno, ziemniaka w kostkę.

3

W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek i podsmaż około 3 minuty.

4

Następnie wrzuć cukinię i podsmaż około 2 minuty.

5

Dodaj resztę warzyw i podsmaż mieszając około 3 minuty.

6

Następnie wlej bulion (rosół) i dodaj przyprawy. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

7

Wyjmij z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Wrzuć serek.
Mieszaj co chwilę do momentu, aż się roztopi.

8

Zblenduj całość. Jeśli potrzeba, dodaj jeszcze wody lub dopraw do smaku.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 4


Na porcję *
Kcal 223
gBiałko 10.86
gTłuszcz 13.04
gWęglowodany 14.02
gBłonnik 4.41

* Podane wartości są orientacyjne i dotyczą porcji bez dodatków (kasza, ziemniaki, ryż itp).

Średnia porcja tłuczonych, gotowanych ziemniaków waży 150g i zawiera ok 107kcal, w tym 2.7g białka, 0.15g tłuszczu, 22.5g węglowodanów i 2.1g błonnika.