Kolorowa, lekka i bezglutenowa propozycja obiadowa. Wersja dziecięca, więc bez białego wina. Bomba witaminowa 🙂
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na bardzo drobną kostkę, podsmaż na głębokiej patelni na oleju.
Pokrój na drobną kostkę cukinię, dodaj do kurczaka i przemieszaj.
Pieczarki obierz, umyj i pokrój jak najdrobniej, dodaj do warzyw, przemieszaj.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do warzyw. Delikatnie osól całość, dodaj dwie szczypty ziół prowansalskich i duś pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
W dużym garnku na maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.
Dodaj ryż, mieszając podsmaż go około minuty, a następnie zalej rosołem. Gdy napęcznieje, dolej odrobinę wody i kontroluj, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody. Lepiej częściej dolewać wody niż zrobić zupę z risotto za pierwszym razem 😉
Gdy ryż będzie miękki, a woda się wchłonie, dodaj przygotowane wcześniej warzywa z kurczakiem i odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszaj.
Posól delikatnie to smaku, dodaj dwie szczypty pieprzu i wymieszaj.
Składniki
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na bardzo drobną kostkę, podsmaż na głębokiej patelni na oleju.
Pokrój na drobną kostkę cukinię, dodaj do kurczaka i przemieszaj.
Pieczarki obierz, umyj i pokrój jak najdrobniej, dodaj do warzyw, przemieszaj.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do warzyw. Delikatnie osól całość, dodaj dwie szczypty ziół prowansalskich i duś pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
W dużym garnku na maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.
Dodaj ryż, mieszając podsmaż go około minuty, a następnie zalej rosołem. Gdy napęcznieje, dolej odrobinę wody i kontroluj, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody. Lepiej częściej dolewać wody niż zrobić zupę z risotto za pierwszym razem 😉
Gdy ryż będzie miękki, a woda się wchłonie, dodaj przygotowane wcześniej warzywa z kurczakiem i odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszaj.
Posól delikatnie to smaku, dodaj dwie szczypty pieprzu i wymieszaj.