Risotto warzywne

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościZaawansowany

Kolorowa, lekka i bezglutenowa propozycja obiadowa. Wersja dziecięca, więc bez białego wina. Bomba witaminowa 🙂

Porcje 8 Porcji
Razem1 h

 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
 1 cukinia
 1 duża marchewka
 1 papryka czerwona
 6 pieczarek
 1 cebula
 1 puszka kukurydzy
 300 g ryżu białego
 2 łyżki oleju
 1 łyżka masła klarowanego
 ½ l rosołu drobiowego (nigdy z kostki!)
 2 szczypty ziół prowansalskich
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na bardzo drobną kostkę, podsmaż na głębokiej patelni na oleju.

2

Pokrój na drobną kostkę cukinię, dodaj do kurczaka i przemieszaj.

3

Pieczarki obierz, umyj i pokrój jak najdrobniej, dodaj do warzyw, przemieszaj.

4

Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do warzyw. Delikatnie osól całość, dodaj dwie szczypty ziół prowansalskich i duś pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

5

W dużym garnku na maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.

6

Dodaj ryż, mieszając podsmaż go około minuty, a następnie zalej rosołem. Gdy napęcznieje, dolej odrobinę wody i kontroluj, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody. Lepiej częściej dolewać wody niż zrobić zupę z risotto za pierwszym razem 😉

7

Gdy ryż będzie miękki, a woda się wchłonie, dodaj przygotowane wcześniej warzywa z kurczakiem i odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszaj.

8

Posól delikatnie to smaku, dodaj dwie szczypty pieprzu i wymieszaj.

Składniki

 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
 1 cukinia
 1 duża marchewka
 1 papryka czerwona
 6 pieczarek
 1 cebula
 1 puszka kukurydzy
 300 g ryżu białego
 2 łyżki oleju
 1 łyżka masła klarowanego
 ½ l rosołu drobiowego (nigdy z kostki!)
 2 szczypty ziół prowansalskich
 2 szczypty pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na bardzo drobną kostkę, podsmaż na głębokiej patelni na oleju.

2

Pokrój na drobną kostkę cukinię, dodaj do kurczaka i przemieszaj.

3

Pieczarki obierz, umyj i pokrój jak najdrobniej, dodaj do warzyw, przemieszaj.

4

Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do warzyw. Delikatnie osól całość, dodaj dwie szczypty ziół prowansalskich i duś pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

5

W dużym garnku na maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę i marchewkę.

6

Dodaj ryż, mieszając podsmaż go około minuty, a następnie zalej rosołem. Gdy napęcznieje, dolej odrobinę wody i kontroluj, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody. Lepiej częściej dolewać wody niż zrobić zupę z risotto za pierwszym razem 😉

7

Gdy ryż będzie miękki, a woda się wchłonie, dodaj przygotowane wcześniej warzywa z kurczakiem i odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszaj.

8

Posól delikatnie to smaku, dodaj dwie szczypty pieprzu i wymieszaj.

Risotto warzywne
(Odwiedzono 246 razy, 1 wizyt dziś)