Rogaliki

AutorMatkaKategoriaDeserPoziom trudnościZaawansowany

Miękkie rogaliki z wyczuwalną nutą masła. Bardzo dobrze nadają się do śniadaniówki, na podwieczorek i do zamrożenia.

Porcje 48 Porcji
Razem3 h

Ciasto:
 1 kg mąki pszennej
 100 g świeżych drożdży
 1 opakowanie proszku do pieczenia
 500 g masła
 4 jajka
 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
 5 łyżek cukru
 ½ szklanka mleka
 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
 konfitura, krem czekoladowy, marmolada
Dodatkowo:
 2 białka do posmarowania rogalików przed pieczeniem

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zrób rozczyn z drożdży,- rozmieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki, 1 łyżką cukru i 4 łyżkami letniego mleka.

2

Mąkę przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia.

3

Masło pokrój w cienkie małe kawałki-plasterki. Wymieszaj razem z mąką i posiekaj jeszcze nożem na drobniejsze kawałki.

4

Gdy rozczyn urośnie (po około 15 minutach) dodaj go do miski z mąką. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wyrabiaj ciasto najlepiej ręcznie do momentu aż będzie gładki i będzie samo odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.

5

Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

6

Wyjmij 1/4 ciasta i rozwałkuj na placek grubości około 5 mm na stolnicy posypanej mąką. Pokrój jak pizzę na 12 części (na kształt podobny do trójkątów).

7

Na środek każdego kawałka, bliżej dłuższego brzegu połóż łyżeczkę wybranego nadzienia. Zwijaj od dłuższego brzegu do końca, na kształt rogalika.

8

Układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia w odstępach około 4cm. Posmaruj każdy rogalik białkiem na wierzchu. Piecz przez 20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni.

Składniki

Ciasto:
 1 kg mąki pszennej
 100 g świeżych drożdży
 1 opakowanie proszku do pieczenia
 500 g masła
 4 jajka
 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
 5 łyżek cukru
 ½ szklanka mleka
 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
 konfitura, krem czekoladowy, marmolada
Dodatkowo:
 2 białka do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zrób rozczyn z drożdży,- rozmieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki, 1 łyżką cukru i 4 łyżkami letniego mleka.

2

Mąkę przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia.

3

Masło pokrój w cienkie małe kawałki-plasterki. Wymieszaj razem z mąką i posiekaj jeszcze nożem na drobniejsze kawałki.

4

Gdy rozczyn urośnie (po około 15 minutach) dodaj go do miski z mąką. Dodaj pozostałe składniki ciasta. Wyrabiaj ciasto najlepiej ręcznie do momentu aż będzie gładki i będzie samo odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.

5

Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

6

Wyjmij 1/4 ciasta i rozwałkuj na placek grubości około 5 mm na stolnicy posypanej mąką. Pokrój jak pizzę na 12 części (na kształt podobny do trójkątów).

7

Na środek każdego kawałka, bliżej dłuższego brzegu połóż łyżeczkę wybranego nadzienia. Zwijaj od dłuższego brzegu do końca, na kształt rogalika.

8

Układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia w odstępach około 4cm. Posmaruj każdy rogalik białkiem na wierzchu. Piecz przez 20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni.

Rogaliki
(Odwiedzono 829 razy, 1 wizyt dziś)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *