Chrupiąca przekąska jedynie z czterech składników. Idealna do malutkiej rączki albo do szkolnej śniadaniówki 🙂
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty.
Odcedź na sitku. Przelej chłodną wodą i odciśnij bardzo dokładnie z wody.
Ser zetrzyj na tarce. Dodaj bardzo dobrze wyciśniętą z wody marchew, jajka i mąkę. Dodaj dwie szczypty soli. Wymieszaj.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Połóż na papier foremkę do kruchych ciast, u mnie to była gwiazdka, nałóż do środka porcję wielkości daktyla. Dokładnie przyciskając palcem rozprowadź masę wewnątrz foremki. Kształt z masy nie powinien być grubszy niż 0,5 cm. Podnieś do góry foremkę, przyłóż obok i uformuj kolejne porcje.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 13 minut, następnie sprawdź, czy gwiazdki się zrumieniły i spiekły. Jeśli nie, piecz dodatkowe 5-8 minut.
Odklejaj od papieru, gdy lekko ostygną.
Możesz podzielić sobie je na porcje i zamrozić.
Składniki
Przygotowanie
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj przez 3 minuty.
Odcedź na sitku. Przelej chłodną wodą i odciśnij bardzo dokładnie z wody.
Ser zetrzyj na tarce. Dodaj bardzo dobrze wyciśniętą z wody marchew, jajka i mąkę. Dodaj dwie szczypty soli. Wymieszaj.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia. Połóż na papier foremkę do kruchych ciast, u mnie to była gwiazdka, nałóż do środka porcję wielkości daktyla. Dokładnie przyciskając palcem rozprowadź masę wewnątrz foremki. Kształt z masy nie powinien być grubszy niż 0,5 cm. Podnieś do góry foremkę, przyłóż obok i uformuj kolejne porcje.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 13 minut, następnie sprawdź, czy gwiazdki się zrumieniły i spiekły. Jeśli nie, piecz dodatkowe 5-8 minut.
Odklejaj od papieru, gdy lekko ostygną.
Możesz podzielić sobie je na porcje i zamrozić.