Spaghetti bolognese

AutorMatkaKategoriaObiadPoziom trudnościŁatwy

Uwielbiany przez wszystkie dzieci makaron spaghetti z sosem pomidorowym.

Porcje 5 Porcji
Razem45 min

 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 5 szczypt bazylii
 5 szczypt oregano
 1 szczypta ostrej papryki w proszku
 800 g przecieru z pomidorów (2 opakowania). Można również zastąpić przecier pomidorami krojonymi w puszce.
 oliwa z oliwek
 makaron spaghetti

1

Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój na drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie na wolnym ogniu. Osól szczyptą soli.

2

Dodaj mięso i smaż około 20 minut (jeśli używasz innego mięsa to odpowiednio dłużej).

3

Dodaj suszona bazylię i oregano, mniej więcej po 5 szczypt, szczyptę ostrej papryki i odrobinę soli.

4

Podsmaż minutę, po czym dodaj pomidory i mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli pomidory będą kwaśne, możesz osłodzić sos łyżeczką cukru. Dopraw według swojego smaku.

5

Podawaj z ugotowanym makaronem.

Składniki

 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 5 szczypt bazylii
 5 szczypt oregano
 1 szczypta ostrej papryki w proszku
 800 g przecieru z pomidorów (2 opakowania). Można również zastąpić przecier pomidorami krojonymi w puszce.
 oliwa z oliwek
 makaron spaghetti

Przygotowanie

1

Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój na drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie na wolnym ogniu. Osól szczyptą soli.

2

Dodaj mięso i smaż około 20 minut (jeśli używasz innego mięsa to odpowiednio dłużej).

3

Dodaj suszona bazylię i oregano, mniej więcej po 5 szczypt, szczyptę ostrej papryki i odrobinę soli.

4

Podsmaż minutę, po czym dodaj pomidory i mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli pomidory będą kwaśne, możesz osłodzić sos łyżeczką cukru. Dopraw według swojego smaku.

5

Podawaj z ugotowanym makaronem.

Spaghetti bolognese
(Odwiedzono 657 razy, 1 wizyt dziś)

1 komentarz

  1. Ala 25 kwietnia 2021 at 14:14

    Bardzo smaczne spagetti, pałaszujemy i dziękujemy

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *