Tarta malinowa

AutorMatkaKategoriaDeser, PodwieczorekPoziom trudnościŚredni

Kruchy spód, krem o smaku białej czekolady i świeże maliny w galaretce malinowej. Idealne połączenie, które posmakować może nawet dzieciom nie lubiącym ciast z kremem. Przy odpowiedniej organizacji czasu, można tą tartę przygotować choćby w trakcie przygotowywania obiadu.

Porcje 9 Porcji
Razem1 h

Składniki
 150 g mąki pszennej
 100 g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego)
 50 g cukru pudru
 1 żółtko
 1 tabliczka białej czekolady
 1 op śmietany 36% do deserów, gęstej (np Piątnica)
 2 garści świeżych malin

1

Mąkę wsyp do miski i dodaj cukier puder. Masło krój na plasterki i dodawaj do miski. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto do momentu, aż będzie gładkie i jednolite.

2

Jeśli masz czas, owiń je w folię i włóż na 15 min do zamrażalnika, by je schłodzić. Ja zwykle pomijam ten etap, choć jest to standardowy krok przy robieniu spodu do tarty.

3

Formę do tarty posmaruj cienko masłem i wyłóż na niej równomiernie ciasto. Zwróć uwagę, by brzegi były również obklejone ciastem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut (do złotego koloru).

4

Po upieczeniu wyjmij ciasto i poczekaj, aż wystygnie.

5

W międzyczasie przygotuj galaretkę z 1 i 3/4 szklanki wody (a w czasie upałów można nawet zmniejszyć ilość wody do 1,5 szklanki).

6

Czekoladę podziel na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozmieszaj ją, żeby nie miała żadnych grudek. Dodaj do niej śmietanę i dobrze wymieszaj.

7

Krem wyłóż na ostudzony spód tarty. Wyłóż na to maliny.

8

Poczekaj, aż galaretka będzie tężejącą, czyli nie twarda, ale jeszcze odrobinę płynna. Trzeba uchwycić ostatni moment przed zastygnięciem. Zalej tężejącą galaretka przygotowaną tartę z kremem i owocami. Włóż do lodówki na minimum 2h do całkowitego zastygnięcia.

9

Przed podaniem wyjmij tartę chwilę wcześniej z lodówki, wtedy łatwo będzie się wyciągać w formy.

Składniki

Składniki
 150 g mąki pszennej
 100 g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego)
 50 g cukru pudru
 1 żółtko
 1 tabliczka białej czekolady
 1 op śmietany 36% do deserów, gęstej (np Piątnica)
 2 garści świeżych malin

Przygotowanie

1

Mąkę wsyp do miski i dodaj cukier puder. Masło krój na plasterki i dodawaj do miski. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto do momentu, aż będzie gładkie i jednolite.

2

Jeśli masz czas, owiń je w folię i włóż na 15 min do zamrażalnika, by je schłodzić. Ja zwykle pomijam ten etap, choć jest to standardowy krok przy robieniu spodu do tarty.

3

Formę do tarty posmaruj cienko masłem i wyłóż na niej równomiernie ciasto. Zwróć uwagę, by brzegi były również obklejone ciastem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut (do złotego koloru).

4

Po upieczeniu wyjmij ciasto i poczekaj, aż wystygnie.

5

W międzyczasie przygotuj galaretkę z 1 i 3/4 szklanki wody (a w czasie upałów można nawet zmniejszyć ilość wody do 1,5 szklanki).

6

Czekoladę podziel na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozmieszaj ją, żeby nie miała żadnych grudek. Dodaj do niej śmietanę i dobrze wymieszaj.

7

Krem wyłóż na ostudzony spód tarty. Wyłóż na to maliny.

8

Poczekaj, aż galaretka będzie tężejącą, czyli nie twarda, ale jeszcze odrobinę płynna. Trzeba uchwycić ostatni moment przed zastygnięciem. Zalej tężejącą galaretka przygotowaną tartę z kremem i owocami. Włóż do lodówki na minimum 2h do całkowitego zastygnięcia.

9

Przed podaniem wyjmij tartę chwilę wcześniej z lodówki, wtedy łatwo będzie się wyciągać w formy.

Tarta malinowa
(Odwiedzono 672 razy, 1 wizyt dziś)

1 komentarz

  1. Agnieszka 31 sierpnia 2021 at 19:15

    Witam, można zrobić z ciemną czekoladą?

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *