Udka zapiekane w słodkim sosie pomidorowo-śliwkowym to dobra propozycja zarówno na zwykły, jak i odświętny obiad.
Udka umyj, przełóż do miski i posyp solą i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj przyprawy. Obsmaż na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklij posiekaną cebulę, dodaj śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, sok z cytryny i powidła śliwkowe.
Dodaj też sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając zagotuj całość.
Obsmażone udka ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej gorącym sosem. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia obróć udka.
Składniki
Przygotowanie
Udka umyj, przełóż do miski i posyp solą i papryką w proszku. Dokładnie wymieszaj przyprawy. Obsmaż na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklij posiekaną cebulę, dodaj śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, sok z cytryny i powidła śliwkowe.
Dodaj też sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając zagotuj całość.
Obsmażone udka ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej gorącym sosem. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia obróć udka.
Zrobiłam na obiad dla teściów, boskie, teściowa też zadowolona 😀