Kruche, maślane ciasteczka barwione naturalnymi barwnikami. Dużo prostsze w wykonaniu niż się wydaje 🙂
Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na jasny krem.
Dodaj jajka i ucieraj do momentu, aż się składniki połączą i masa będzie gładka.
Dodaj aromat, sól i wymieszaj,
Dodawaj stopniowo łyżką mąkę i mieszaj na zwolnionych obrotach. Końcówkę możesz wymieszać ręcznie, bo ciasto będzie gęste.
Pozostaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
Podziel ciasto na pół. Jedną połowę pozostaw bez barwnika i odstaw do lodówki. Drugą połowę podziel na tyle części, ile masz kolorów (przykładowo u mnie były to 4 kolory, więc podzieliłam na 4 części). Wmieszaj do każdej barwnik i wyrób dokładnie, aby kolor się jednolicie rozprowadził. Odstaw kolorowe ciasto również do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki. Jasną część bez barwnika podziel na 4 części.
Na stolnicy połóż kawałek papieru po pieczenia wielkości blachy. Rozwałkuj jedną jasną część na kształt prostokąta. Ciasto powinno mieć grubości około 6 mm. Odłóż na bok. Rozwałkuj na kolejnym kawałku papieru jedną z kolorowych części. Odłóż.
Połóż papier w jasną częścią z powrotem na stolicy. Następnie połóż kolorową część ciasta na jasną, ciastem do siebie, tak, by na wierzchu mieć papier. Dociśnij lekko obie części do siebie. Odklej papier z wierzchu.
Zaczynając od boku roluj ciasto, aby zwinąć je na kształt walca.
Posypkę rozsyp sobie na tacy.
Przełóż zrolowane ciasto na tacę z posypką i roluj tak, by otoczyć posypką brzegi ciasta. Zawiń w papier i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wykonaj analogicznie pozostałe 3 rolady.
Po schłodzeniu ciasta nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwiń ciasto z papieru i krój w plastry około centymetrowej grubości. Układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Ciastka w czasie pieczenia nie rosną wiele, będą mniej więcej wielkości delicji. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekładaj je z papieru na talerz po ostygnięciu.
Składniki
Przygotowanie
Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na jasny krem.
Dodaj jajka i ucieraj do momentu, aż się składniki połączą i masa będzie gładka.
Dodaj aromat, sól i wymieszaj,
Dodawaj stopniowo łyżką mąkę i mieszaj na zwolnionych obrotach. Końcówkę możesz wymieszać ręcznie, bo ciasto będzie gęste.
Pozostaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
Podziel ciasto na pół. Jedną połowę pozostaw bez barwnika i odstaw do lodówki. Drugą połowę podziel na tyle części, ile masz kolorów (przykładowo u mnie były to 4 kolory, więc podzieliłam na 4 części). Wmieszaj do każdej barwnik i wyrób dokładnie, aby kolor się jednolicie rozprowadził. Odstaw kolorowe ciasto również do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki. Jasną część bez barwnika podziel na 4 części.
Na stolnicy połóż kawałek papieru po pieczenia wielkości blachy. Rozwałkuj jedną jasną część na kształt prostokąta. Ciasto powinno mieć grubości około 6 mm. Odłóż na bok. Rozwałkuj na kolejnym kawałku papieru jedną z kolorowych części. Odłóż.
Połóż papier w jasną częścią z powrotem na stolicy. Następnie połóż kolorową część ciasta na jasną, ciastem do siebie, tak, by na wierzchu mieć papier. Dociśnij lekko obie części do siebie. Odklej papier z wierzchu.
Zaczynając od boku roluj ciasto, aby zwinąć je na kształt walca.
Posypkę rozsyp sobie na tacy.
Przełóż zrolowane ciasto na tacę z posypką i roluj tak, by otoczyć posypką brzegi ciasta. Zawiń w papier i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wykonaj analogicznie pozostałe 3 rolady.
Po schłodzeniu ciasta nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwiń ciasto z papieru i krój w plastry około centymetrowej grubości. Układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem, w niewielkich odstępach od siebie. Ciastka w czasie pieczenia nie rosną wiele, będą mniej więcej wielkości delicji. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Przekładaj je z papieru na talerz po ostygnięciu.