Prosta zupka podobna do rosołu z lanymi kluseczkami. Lane kluski są przysmakiem wielu maluchów.
Zagotuj delikatnie osoloną wodę w garnku. Na wrzątek wrzuć umyte mięso i gotuj przez 40 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę (cebulę w bardzo drobną).
Po ugotowaniu się mięsnego wywaru dorzuć warzywa i przyprawy. Gotuj jeszcze przez 30 minut.
Rozbij jajko do kubeczka i wsyp mąkę. Mieszaj dokładnie na gładko. Nie może być żadnych grudek. Przed dodaniem łyżeczki wody ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj wodę i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie nabieraj po łyżeczce ciasta i cienkim strumieniem wylewaj na gotującą się zupę, tak, jakbyś chciała zrobić makaron spaghetti.
Rób to powoli i dokładnie.
Gdy zużyjesz całe ciasto dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Składniki
Przygotowanie
Zagotuj delikatnie osoloną wodę w garnku. Na wrzątek wrzuć umyte mięso i gotuj przez 40 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie. Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę (cebulę w bardzo drobną).
Po ugotowaniu się mięsnego wywaru dorzuć warzywa i przyprawy. Gotuj jeszcze przez 30 minut.
Rozbij jajko do kubeczka i wsyp mąkę. Mieszaj dokładnie na gładko. Nie może być żadnych grudek. Przed dodaniem łyżeczki wody ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj wodę i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie nabieraj po łyżeczce ciasta i cienkim strumieniem wylewaj na gotującą się zupę, tak, jakbyś chciała zrobić makaron spaghetti.
Rób to powoli i dokładnie.
Gdy zużyjesz całe ciasto dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Wyborna zupka 🙂 Mój maluch się zajada aż mu się uszy trzęsą 🙂