Zupka z zielonego groszku

AutorMatkaKategoriaZupaPoziom trudnościŁatwy

Prosta w wykonaniu i pożywna zupka z zielonego groszku.

Porcje 4 Porcji
Razem1 h 30 min

 1 udko z kurczaka
 200 g mrożonego zielonego groszku
 1 marchewka
 1 pietruszka
 ¼ małego selera
 1 mała cebula
 1 ziemniak
 2 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 1 szczypta pieprzu czarnego
 sól do smaku

1

Zagotuj wodę, wrzuć umyte mięso. Gotuj około 45 minut.

2

Warzywa obierz, pokrój w kostkę.

3

Dodaj do wywaru mięsnego razem z przyprawami. Gotuj do miękkości około 20 minut.

4

Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, mięso.

5

Resztę zblenduj na gładki krem.

6

Mięso możesz też zblendować z resztą zupy bądź podać osobno.

7

Zupkę można też zrobić na rosole z poprzedniego dnia, wystarczy dodać groszek i ziemniaka.

Składniki

 1 udko z kurczaka
 200 g mrożonego zielonego groszku
 1 marchewka
 1 pietruszka
 ¼ małego selera
 1 mała cebula
 1 ziemniak
 2 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 1 szczypta pieprzu czarnego
 sól do smaku

Przygotowanie

1

Zagotuj wodę, wrzuć umyte mięso. Gotuj około 45 minut.

2

Warzywa obierz, pokrój w kostkę.

3

Dodaj do wywaru mięsnego razem z przyprawami. Gotuj do miękkości około 20 minut.

4

Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, mięso.

5

Resztę zblenduj na gładki krem.

6

Mięso możesz też zblendować z resztą zupy bądź podać osobno.

7

Zupkę można też zrobić na rosole z poprzedniego dnia, wystarczy dodać groszek i ziemniaka.

Zupka z zielonego groszku
(Odwiedzono 107 razy, 1 wizyt dziś)

1 komentarz

  1. angela 18 marca 2021 at 12:32

    fajowy przepis, spróbowaliśmy i nam zasmakowało