Omlet owsiany z bananem

AutorMatkaKategoriaŚniadaniePoziom trudnościŚredni

Zdrowsza alternatywa biszkoptowego omletu. Puszysty omlecik na mące owsianej z bananem i daktylami 🙂

Porcje1 Porcja
Przygotowanie10 minWykonanie8 minRazem18 min

Składniki
 1 jajko
 ½ banana
 1 łyżka stołowa mąki owsianej
 2 łyżki mleka roślinnego
 2 daktyle
 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

1

Daktyle namocz na około 10 minut, jeśli nie są miękkie.

2

W naczyniu do blendowania umieść plasterki banana, daktyle oraz żółtko jaja i mleko. Zblenduj na gładką masę.

3

Białko ubij na sztywną pianę.

4

Do ubitych białek dodaj masę bananową oraz mąkę owsianą. Wymieszaj delikatnie.

5

Przełóż na mniejszą patelnię z rozgrzanym masłem.

6

Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Przełóż bardzo ostrożnie na druga stronę podczas smażenia, omlecik jest puszysty i delikatny.

Składniki

Składniki
 1 jajko
 ½ banana
 1 łyżka stołowa mąki owsianej
 2 łyżki mleka roślinnego
 2 daktyle
 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie

1

Daktyle namocz na około 10 minut, jeśli nie są miękkie.

2

W naczyniu do blendowania umieść plasterki banana, daktyle oraz żółtko jaja i mleko. Zblenduj na gładką masę.

3

Białko ubij na sztywną pianę.

4

Do ubitych białek dodaj masę bananową oraz mąkę owsianą. Wymieszaj delikatnie.

5

Przełóż na mniejszą patelnię z rozgrzanym masłem.

6

Smaż na wolnym ogniu na złoty kolor. Przełóż bardzo ostrożnie na druga stronę podczas smażenia, omlecik jest puszysty i delikatny.

Omlet owsiany z bananem
(Odwiedzono 417 razy, 1 wizyt dziś)

3 Komentarze

  1. Ania w. 17 lipca 2021 at 00:28

    Pycha

  2. Kama 17 lipca 2021 at 00:30

    Czy można dodać zwykła mąkę zamiast owsianej?

    1. Matka 17 lipca 2021 at 22:10

      Tak 🙂